Német kutatók a búza, az árpa és egy közelmúltban kinemesített hibridrozs ökológiai lábnyomának összehasonlító vizsgálata alapján megállapították, hogy ez a hibridrozs egy tonna termésre vetítve és különböző paraméterek szerint mérve, 70 kg körüli szén-dioxid képződést vált ki, ami 20 százalékkal kevesebb a búzához és árpához viszonyítva – írja a topagrar.com.

Emellett a hibridrozsnak a műtrágya- és növényvédőszer- , illetve öntözővízigénye a másik két növényhez képest sokkal kisebb, a hektáronkénti átlagtermés eredménye viszont azokénál jóval nagyobb.

Növelni kellene a hibridrozs vetésterületét?

Növelni kellene a hibridrozs vetésterületét? – Fotó: Shutterstock

Még nagyobb különbség mutatkozik a hibridrozs javára a nyolcvanas években előállított gabonafajtákkal összehasonlítva. Ezért, a KWS vállalat a hibridrozs vetésterületének növelését javasolja Németországban.


Fentiek alapján Jürgen Leitzke, a KWS gabonaágazatának vezetője kijelentette, hogy a humán élelmezésben és állati takarmányozásban egyaránt hibridrozs vetésterületének növelése a fenntartható mezőgazdaság érdekében különösen fontos lépés a „Green Deal" célok megvalósítása érdekében.