Gázolaj árak 599 Ft Benzin árak 617 Ft EUR 380.95 Ft USD 350.51 Ft CHF 383.14 Ft GBP 432.71 Ft

Gázolaj árak

Az utóbbi időben a világ számos országában jelentősen megemelkedtek a gázolaj árak, ami jelentős hatással volt az emberek mindennapi életére, aminek változása több tényezőtől függ, beleértve az olajpiaci árakat, a kormány adópolitikáját és a környezetvédelmi előírásokat.

Gázolaj hazai piaci átlagárának alakulása
Aktuális átlagár
599 Ft
Az ábra forrása:
KSH - Központi Statisztikai Hivatal

Gázolaj árak alakulása

Az áralakulás elképesztő hatással van a gazdaságra. Az emelkedő üzemanyagárak általában növelik az élelmiszer és termék szállítás költségeit, mely az általános életszínvonal csökkenését is eredményezheti. A gázolaj ára és annak emelkedése növelheti az üzemanyag felhasználásával működő járművek karbantartási költségeit és csökkentheti a lakosság vásárlóerejét.

Napjainkban a mezőgazdaság az egyik legnagyobb üzemanyaganyag fogyasztó, hiszen a szántóföldön használt mezőgazdasági gépek működtetéséhez folyamatosan biztosítani kell az ehhez szükséges üzemanyagmennyiséget. A dízelárak nyomon követése Magyarország ellátásbiztonsága szempontjából is kiemelt jelentősséggel bír.

A mezőgazdaságban elsősorban a gázolaj típusú üzemanyagot használják, a mezőgazdasági gépek üzemeltetéséhez. Mivel a haszongépjárművekhez hasonlóan ezek a gépek is dízelmotorral vannak felszerelve, ezért érthető, hogy a dízel ára rendkívül fontos a gazdálkodóknak. Kövesd nyomon a dízelár alakulását a haza piacon, amelyet az agroinform oldalán megtalálsz.

Az aktuális áradatok a Központi Statisztikai Hivatal jelentésén alapulnak. Az üzemanyagárak változását célszerű grafikonon megjeleníteni idősoros módon, mivel így a fő tendenciák egyértelműen kirajzolódnak.

Tekintsd át a benzin árak alakulását is!

EUR 380.95 Ft
USD 350.51 Ft
Az Agroinform Terménypiacok rovatának szakmai partnere:
AKI - Agrárközdasági Intézet
Eddig süllyedtek az árak az olajnövények piacán
Eddig süllyedtek az árak az olajnövények piacán
A szója, a repce és a napraforgó ára is lejtmenetben.
Még tovább csökkenhet a búza világpiaci ára – hol lesz a vége?
Még tovább csökkenhet a búza világpiaci ára – hol lesz a vége?
Az egy évvel ezelőttihez képest közel 20 százalékkal alacsonyabb a búza termelői...

Minden jog fenntartva.
© 2023 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]