Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow harmadik napján ismét robotok vették át az irányítást a G pavilon fórum színpadán az Agroinform.hu és a Corteva Agriscience szervezésében. A bemutató először 2019-ben volt látható, mint a PREGA rendezvénysorozat egyik állomása, és a nagy sikerre való tekintettel az idén ismét elhozta a Hungexpo területére a már gyakorlatban is használt, automatizált mezőgazdasági fejlesztéseket.

Nézd végig a teljes AgRobot Show-t – videó: Agroinform.hu

A bemutató az Agrolánc által forgalmazott Barbieri olasz gyártó XRot modelljével kezdődött. A 10 lóerős körkéses rézsűkaszáló berendezés rendkívül alacsony tömege miatt nem tesz kárt a rézsűkben, sőt még a fordulók közben sem, hiszen hátrafelé is képes munkát végezni. Akár egy pick-up vagy egy utánfutó platóján is kényelmesen szállítható, a helyszínen pedig pillanatok alatt munkára kész. Akár 35 fokos rézsűk kaszálása sem akadály számára, maximális sebessége pedig munkavégzés esetén 4-6 km/h.

Az XRot, ami nem is olyan kicsi... erőben pedig parádés – fotó: Agroinform.hu

Az XRot-ot követte a rendkívül szigorú tekintetű Robocut, ami ugyancsak egy rádió-távvezérlésű rézsűjárógép, csak éppen jóval nagyobb kivitelben. Rendkívül alacsony súlypontja és építési konstrukciója lehetővé teszi, hogy akár 55 fokos rézsűszög mellett bármely irányban dolgozhasson. Széleskörűen csatlakoztathatók hozzá munkaeszközök, így sokoldalú és biztonságos munkavégzést tesz lehetővé.

Önvezető robot, ami nagyon hasznos lehet gyümölcsösökben is – fotó: Agroinform.hu

A rézsűvágókhoz hasonló felépítésű robottal érkezett a Hári Tech, akik mezőgazdasági gépek gyártásával és automatizálásával foglalkoznak, főként cm pontos (rtk) gps technológia segítségével. A bemutatón látható önvezető robot főbb jellemzői az automatikus sorvégi lassítás és a következő sor ráállás.

A bemutatóról nem hiányozhattak a robotfűnyírók sem. A Robotic Optimow a legújabb technológiát alkalmazza, ilyen például a fagy- és esőszenzor, valamint az IPX5 víz elleni védelem. Az applikációs távirányítás kényelmes felhasználást biztosít, a kefe nélküli motor hatékony és karbantartásmentes.

Az eszközök tesztelése, vidám hangulatban – fotó: Agroinform.hu

Idén a show az állattartóknak is tartogatott érdekességeket, a Moocall ivarzásjelző nyakörvet, illetve az ellés előrejelzőt. Előbbi figyeli a tehén és a bika közelségét, a bika ugrását és aktivitását a tehenek közelében, ezzel nagyon pontos képet adva a tehenek és üszők ivarzásáról, még utóbbi pontosan előrejelzi a tehén várható ellését.

A drónok mindig vonzzák az emberek tekintetét, pláne egy akkora, aminek külön asztal és 4 ember kell, hogy a színpadra kerüljön. Török Zoltán, az Agrárközösség ügyvezetőjének segítségével minden érdeklődő választ kapott az elképesztő fesztávú drón képességeivel kapcsolatban. A berendezés különlegessége az egyedi és hazai fejlesztésű permetezőrendszer, melynek segítségével tökéletes pontossággal határozható meg a cseppek mérete, így a kijuttatandó anyagból megfelelő dózis kerül a kívánt helyre.

Középpontban a permetező drón – fotó: Agroinform.hu

Az AgRrobot Show egyik legnagyobb szenzációja egyértelműen a Puli Space Technologies Holdra tervezett roverje volt. Maga a Puli ötlete még 2010-ben született dr. Pacher Tibor vezetésével, méghozzá a Google egyik neves versenyének felhívása alapján. Azóta a rover megjárta már Marokkót, Hawaiit, Mauna Keát, és az alpesi sziklagleccsereket is, hiszen ezeken a helyeket tudták legjobban szimulálni a holdi körülményeket.

Kamerák kereszttüzében a Puli – fotó: Agroinform.hu

A magyar Puli egyébként még mindig a Holdra tart, hiszen folyamatosak a tárgyalások a NASA-val, és nem kizárt, hogy 1-2 éven belül egy magyar rover hagyja a nyomokat a holdporban. A mezőgazdaság tekintetében pedig komoly hasonlóság mutatkozik a Puli és egy szántóföldi robot között, hiszen járóképességét tekintve a Puli bármilyen területen boldogul, önálló „életre” tervezték, vagyis nincs szüksége folyamatos felügyeletre, szervizre, és kiegészítők terén sok, a mezőgazdaságban is használható kiegészítővel felvértezhető.

A mezőgazdaság digitális fejlődésének következő állomása a PREGA - Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás lesz, ahol idén minden eddiginél több, 150 szakmai előadás várja a látogatókat. Ez a konferencia nem a termékbemutatókról szól, a PREGA szervezőinek célja, hogy szigorúan szakmai előadások hangozzanak el. Megjelennek a szántóföldi és kertészeti, valamint állattenyésztési ágazatok, helyet kap a Digitális Agrárstratégia és újdonságként külön szekcióban szerepel az indoor farming, az agrár IoT és az élelmiszeripar is.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
2020. február 18-19.
További információ és regisztráció: prega.hu

A PREGA kiállító partnerei:

4ig, Agro AIM Hungaria Kft., AGRO.bio Hungary Kft., Agrobot Kft., AGRON Technologies Kft., AgroPilot Kft., Agrova Kft., AgroVIR Kft., Agro-Way Hungary Kft., AXIÁL Kft., Bentley Magyarország Kft., Biomin Magyarország Kft., Bugaci Aranykalász Zrt., Carmeuse, Cimbria, Corteva Agriscience, Creatiger Kft., Dairy-Ép Kft., Debreceni Egyetem, Digitroll Kft., Duplitec Kft., Eximbank Zrt., Farmgép Kft/I.S.M. Technology Kft., GDI Magyarország Kft., HÁRI TECH Kft., INO BREŽICE d.o.o., Kingspan, KITE Zrt., Kuhn Center Magyarország Kft., MAGTÁR Termeltető Kereskedelmi Kft., Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Netafim Ltd., Országos Meteorológiai Szolgálat, Pannonia Bio Zrt., Pessl Instruments GmbH., Quantum Design GmbH., RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., Senit Kft., Servitec Kft., SGS Hungária Kft., STRAUTMANN Kft., Takarékbank Agrárcentrum, T-MARKT Eszközök Kft., T-Systems Magyarország Zrt., Tungsram, UBM Feed Kft., VÄDERSTAD Kft., Valkon 2007. Kft., V-N-V Kft., VulcanAgro Kft., xarvioTM Digital Farming Solutions powered by BASF, Zöldséges.com Kft.