A Föld legnagyobb tradicionális méhészete Marokkó délkeleti részén található. Az óriási építményt észak-afrikai berber őslakosok építették 1850-ben, főként sárból, fából, pálmából, nádból. Inzerki méhészete a legnagyobb és vélhetően a legrégebbi is a világon. 3700 kaptár található itt, a beporzók a szaharai sárga méh észak-afrikai alfajához tartoznak.

A méhészet 1000 méteres magasságon fekszik, és különleges elhelyezkedésének köszönhetően a legfinomabb mézet termeli a vidéken. Rengeteg virág nyílik itt, és viszonylag állandó a klíma. A hagyományos, nádból font vagy kéregből készült, henger alakú kaptárak lépcsőzetesen kerülnek elhelyezésre a cellákban, ami védi őket az átfedéstől, és a méhek agressziójának is elejét veszi.


Az 1990-es és 1996-os áradások számos kaptár pusztulását okozták. 2005-ben helyreállítási munkálatok kezdődtek, ennek ellenére ma már a méhészet nem működik akkora intenzitással, mint régen.

A méhészet környékén csupán néhány százan élnek, többségük méhész. A közösségi méhészet 250 gazdához tartozik, akik 15-20 kaptár felett rendelkeznek.

Változatos, fajgazdag területek találhatók a régióban, jellemző növény az argánfa, a boróka, az akácia, a levendula, a kakukkfű, a mandula, a kaktuszok, a narancsvirág. A méhészetnek köszönhetően a helyiek gazdag és tápláló mézhez juthatnak. A méhek az elsődleges fenntartói a környező argánfaligeteknek is.

Forrás: termeszeti.hu

Indexkép: Facebook-bejegyzés