A február különleges hónap, hiszen rövidebb, mint az összes többi hónap. Február 24-e a szökőnap, bár sokan úgy gondolják, hogy február 29-e az. Ahhoz, hogy megértsük, miért szökőnap a mai, meg kell ismerkednünk a szökőév fogalmával.

A szökőév jelentése

A szökőév egy olyan év, amely több napot tartalmaz az év szokásos hosszánál. Ennek az az oka, hogy a naptárt szinkronba hozza a csillagászati, vagy évszakok szerinti idővel. Mivel az évszakok és a csillagászati események nem egész számú napok szerint ismétlődnek, ezért a naptár minden évben csúszik, így, ha időnként beillesztünk egy plusz napot, azzal könnyedén korrigálható ez a csúszás.

Azt, hogy a szökőnap február 24-e legyen, még Julius Caesar határozta meg, és mi azóta is tartjuk magunkat ehhez. Lehet, hogy számunkra ez annyira nem életbevágó, de nem így vannak ezzel az Írországban élő hölgyek, ugyanis ők csak szökőnapon kérhetik meg a szerelmük kezét, hogy a jövendőbeli férjük legyen. Úgyhogy, ha ezt idén elszalasztják, akkor bizony 4 további évig kell türelemmel lenniük.

jég törött jég

Ha Mátyás jeget talál, akkor töri. Fotó: Pixabay

Miért ugrál Mátyás?

A szökőévben február 23. napja megduplázódik, így a szökőnap közbeékelődik a hagyományos év február 23. és 24. napja közé. Ekkor Mátyás napja, és az azt követő februári névnapok, mind egy nappal eltolódnak. Ezt nevezik „Mátyás ugrásának".


Mátyás napi hagyományok

Mátyás bibliai személy, aki Júdás helyett vált apostollá. Mátyás Júdeában, később pedig Etiópiában hirdette a hitet, amiért bárddal lefejezték. Ezért ábrázolják bárddal vagy szekercével, és ezért lett az ácsok, a mészárosok és a halászok védőszentje.

A halászok számára azért is nagyon fontos Mátyás napja, mert ezen a napon kezdenek ívni a csukák. Az ezen a napon fogott csukát "Mátyás csukájá"-nak nevezik. Aki pedig aznap csukát fogott, annak egész évben bőséges fogásban lesz része.

De ez a nap az időjárás szempontjából is nagyon fontos. Úgy mondják, „ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál", így érdemes abban reménykedni, hogy ezen a napon igen hideg az időjárás. A Mátyás napi időjárásból jósolták meg azt is, milyen termés, és mennyi tojás várható az évben. Míg a hideg idő jó termést, addig a szeles idő kevés tojást jelzett.

tojás tojástartó kosár

Ha ma fúj a szél, kevés tojásra számíthatunk. Fotó: Pixabay

Voltak olyan vidékek, ahol ha az idő havas volt, búzát, árpát, zabot vetettek, a jó termés reményében. A gazdasszonyok sárgarépát, petrezselymet vagy borsót vetettek ezen a napon, mert úgy vélték, akkor a féreg nem eszi meg a magokat. Ha esett az eső, akkor attól tartottak, jég veri majd el a termést, és savanyú lesz a szőlő.

Csépán a Mátyás napi tojásból kelt libát veszekedősnek tartották. De ez még nem minden. Úgy vélték, Mátyás kiosztja a madarak sípjait és szűre ujjából kiereszti a tavaszt, így tőle várták a tavasz eljövetelét is.

Akár hiszünk a hagyományokban, akár nem, ez a nap már egészen közel van a várva-várt tavaszhoz, így bízzunk benne, hogy akármilyen is ma az idő, hamarosan végre újra kint tölthetjük a napjainkat a kertjeinkben.