Jó ideje a kutyákat tartjuk az ember leghűségesebb barátjának. Sokan családtagként kezelik a négylábúakat, a fiatalok pedig gyerek helyett is inkább kutyát tartanak. De vajon mindig így volt ez? Egy újabb felfedezés szerint azonban az őseink egészen máshogy vélekedtek erről a dologról, főleg mielőtt még háziasították volna ezeket az állatokat - írta meg az Economx a BBC cikke alapján.

1500 éves sírhelyet találtak

A régészeti leletek arra utalnak, hogy az ősi dél-amerikai népek annyira mélyen tisztelték a rókákat, hogy sokszor saját maguk mellé temették a vadállatokat. Jól mutatja a tényt egy 1500 éves sír, amelyet Argentínában, Patagóniában tártak fel nemrég.

Az emberek számára készített, pontosabban faragott sorban ugyanis róka tetemet is találtak. Az ásatásokon dolgozó régészek nem találtak jobb magyarázatot erre, minthogy a róka régebben nagyra becsült társ volt, mi több, háziállat lehetett az ősi kultúrákban.


Együtt ettek és aludtak?

A DNS-elemzés szerint az ember együtt étkezhetett a okával, aki a történelem előtti vadászó-gyűjtögetőkhöz és a törzs belső köréhez tartozott. Hasonló tetemre bukkanhattak nagyjából tíz évvel ezelőtt egy másik sírban, amit szintén a dél-amerikai országban tártak fel.

A Dusicyon avus tudomány nevet viselő ősi róka közepes termetű lehetett, testsúlyát nagyjából 10-15 saccolják. Az adatok szerint körülbelül 500 évvel ezelőtt halhatott ki, pár évszázaddal azt követően, hogy a házi kutyák is megérkeztek ebbe a régióba.

Úgy tűnik, hogy nem mindig a kutya volt az ember legjobb barátja - fotó: pexels.com

A kutatást Cinthia Abbonával, az argentínai Mendozában végezték az Evolúciós Intézet munkatársai és az Oxford-i Egyetem kutatói. Az eredményeket a RoyalSociety Open Science című folyóiratban tették közzé.

Manapság mindezt persze máshogy gondoljuk, hiszen sokan tartanak a gyakran veszett vadállattól, aki megöli a tyúkokat és az egyéb háziállatokat. Nem ritka azonban az sem, hogy valaki rókákat szelídít meg, hiszen számos példát lehetne felhozni arra, hogy az ember rókát tart "háziállatként".