Magyarországon és külföldön is egyre többször kerülnek veszélybe a haszonállatok a nagyragadozók elszaporodása miatt, ugyanakkor nem egyszer derül ki, hogy a haszonállatokat nem is farkas, hanem kóbor kutya(falka) okozta például a juhok pusztulását, vagy súlyos sérülését. A valós farkastámadások ezzel együtt (főleg Németországban, de lassan idehaza is) vadgazdálkodási és állattartási kérdéseket vetnek fel, például hogyan lehet együtt élni a természetes élőhelyük csökkenését elszenvedő ragadozókkal.

A Magyar Nemzet írása szerint a növekvő védekezési kényszer miatt erősödhet a pásztorkutyák szerepe, amelyek régen is őrizték a nyájat, de az elmúlt időszakban háttérbe szorultak. A szakértők szerint természetvédelmi szempontból ideális, ha a lassanként visszatelepülő nagyragadozókkal szemben újra előtérbe kerül természetes ellenfelük, a kuvasz. Annál is inkább, mert Magyarországon ennek régre visszanyúló hagyományai vannak: a kuvasz a kilenc magyar kutyafajta egyike, védett fajta.

kuvasz

Nem valók akárkinek, hamar átveszik a falkavezér szerepét a gyengekezű gazdától – forrás: Wikipédia

Kiváló őrző-védő hajlammal rendelkezik, bundája világos színű, tekintélyt parancsoló, erőt, nemességet sugárzó fajta. Okos, gyorsan és könnyen tanul, kiválóan alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz, mozgékony és jó munkabírású. A nőstények falkában nagyon jól dolgoznak, éberek, jeleznek, s azonnal megmozdítják a csapatot, ha valami nem oda valót észlelnek.


A hazai állomány 1800-2000 darabos, évente két-háromszáz kölyök születik. Nem valók akárkinek, hamar átveszik a falkavezér szerepét a gyengekezű gazdától. A kuvasz ha kell, a másodperc töredéke alatt hoz önálló döntést, máskor végtelenül türelmes. Kiismeri a ragadozók zsákmányszerző taktikáit, harcias, mégis feltétlenül engedelmes a rangsorban fölötte állónak, gazdájának, a pásztornak.

Dr. Dobos András állatorvos a cikkben azt mondja: a kuvaszkutya által őrzött területre nem lehet "csak úgy" bemenni, vagy a gazdájával lépünk be oda, vagy sehogy. A kuvaszok ugyanis nem divatkutyák, volt, van és lesz funkciójuk, az, hogy őrizzék és védjék gazdájukat, illetve azt, amit rájuk bíznak.