Eljött az ősz, de a fűszernövények szerelmeseinek nem kell lemondaniuk a friss ízekről! Sőt, a biofűszer-kertek most is tele lehetnek élettel – ha tudod, mely fűszernövények bírják a hideget, és hogyan gondozd őket. Mutatjuk a legkitartóbb fűszernövényeket, a gondozás trükkjeit, és a betakarítás legjobb időzítését!
Őszi kedvencek: mely fűszernövények bírják a fagyot?
Nem minden fűszernövény adja fel, amikor beköszöntenek a hidegebb napok. Ha te is szeretnél a teádba vagy a vasárnapi hús mellé friss biofűszereket csempészni, ezekre a növényekre számíthatsz:
- Kakukkfű: Ez a mediterrán csoda szinte elpusztíthatatlan, jól bírja a hideget, sőt, még a havat is!
- Metélőhagyma: A fagyokat is átvészeli, és akár hó alatt is zöldellhet – csak bátran vágj belőle!
- Zsálya: Az ezüstös levelű zsálya nemcsak a konyhában remek, de a kerted dísze lehet egész télen át.
Ültetés cserépben vagy ágyásban – melyik a jobb választás?
Az őszi kertészkedés egyik nagy kérdése: maradjanak kint a fűszerek, vagy költözzenek be? Nos, mindkettőnek megvan a maga előnye:
- Cserépben: Ha mozgatható edényben tartod a fűszernövényeidet, egy hirtelen jött fagy elől egyszerűen beviheted őket a verandára vagy az ablakpárkányra. Tökéletes választás, ha kevés helyed van vagy szeretnéd, hogy mindig kéznél legyenek a friss ízek!
- Ágyásban: A szabadföldi ültetés erősebb, ellenállóbb növényeket eredményez. Egy kis mulccsal betakarva a kakukkfű, metélőhagyma és zsálya simán átvészeli az őszi zimankót.
Gondozási tippek: így lesznek túlélők a fűszereid!
Ősszel a legfontosabb, hogy ne öntözd túl a növényeket, hiszen a nedves, hűvös talajban könnyen rothadásnak indulhatnak. A kakukkfű szereti a napos helyet, a metélőhagymát viszont akár félárnyékba is teheted.
A petrezselyem is kiváló fűszernövény az otthoni fűszerkertekben. Fotó: Shutterstock
A zsályánál figyelj arra, hogy ne maradjon a levelein sokáig a nedvesség, mert könnyen gombásodhat.
Betakarítás és szárítás – ne hagyd, hogy a fagy elvigye a termést!
Ha szeretnéd, hogy egész télen élvezhesd a fűszerek ízét, még a komolyabb fagyok előtt érdemes betakarítani a leveleket. A legjobb, ha napos, száraz időben szeded le őket – így a szárítás is gyorsabb lesz. Kötegekbe kötve, fejjel lefelé lógatva vagy akár egy sütőpapírral bélelt tepsiben is megszáríthatod őket. Egy jól záródó üvegben pedig akár tavaszig is elállnak!
Ha nincs kerted, akkor is lehet fűszerkerted
Balkonládában is termeszthetsz fűszernövényeket. Fontos, hogy a balkonláda alján legyen vízelvezető nyílás, hogy a felesleges víz ne rohassza el a növényeket. Ráadásul ha túl sok víz és tápanyag jut a fűszernövényeknek, akkor bár gyorsabban fognak növekedni, illóolaj tartalmuk nemhogy nem növekszik, de a legtöbb esetben csökken. Inkább többször, kisebb vízmennyiséggel öntözz.
Egy 60 cm hosszú balkonládába háromféle fűszernövényt tudsz ültetni. Azonban vannak már olyan kerámia ültetőedények is, amelyeken több kis kiugró csésze van, ezekbe kedved szerint ültethetsz mindenféle csodás fűszernövényt. Ha kisebbet választasz, a családi étkezések során oda tudod vinni az asztalhoz, és mindenki kedvére válogathat a frissebbnél-frissebb fűszerek közül.
A házilag tartósított fűszereket fél évig használd fel, ugyanis később sokat veszítenek az aromájukból. Fontos, hogy mindig címkézd fel, hiszen idővel már nem biztos, hogy meg tudod különböztetni őket egymástól.
Ezek a fűszernövények nem hiányozhatnak a fűszerkertedből
Akár balkonládában, akár cserépben, akár a kertben van fűszerkerted, ezeket a fűszernövényeket ki ne felejtsd!
- A bazsalikom minden paradicsomos ételnél nyerő választás. Fontos, hogy a legfinomabb akkor lesz tőle az étel, ha a frissen aprított leveleket közvetlenül a főzés befejezése előtt teszed az ételbe. Fontos, hogy öntözd rendszeresen, és még véletlenül se engedd a közelébe meztelencsigákat! Télen sem kell nélkülöznöd, és szárítva is használhatod, úgy is megőrzi remek aromáját és illatát.
- A majoránna csodás ízeket kölcsönöz a grillhúsoknak, de kitűnő lesz tőle minden burgonyából és babból készült étel is. Rendszeresen locsold, de ne áztasd el, és így sokáig élvezheted az ízét.
- A chili paprika az egyik legkedveltebb otthon nevelt fűszernövény. Tartsd napos, védett helyen. Ha többféle chilit is nevelsz, ne felejtsd el megjelölni, hogy melyik milyen erősségű, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek!
- A kapor leveleit frissen, de akár szárítva is használhatod, de még mélyhűteni is lehet, így télen sem kell nélkülöznöd, ha egy jó tökfőzelékre vágysz.
- Nincs olyan, aki ne emlékezne vissza a nagyi csodálatos petrezselymes krumplijaira! A petrezselyemgyökér és -levél illóolajtartalma ráadásul gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő. Akár nyersen is rágcsálhatod, hiszen jó leheletet biztosít, és vitamintartalmához is könnyen hozzáférhetsz a rágás által. De vitamintartalmát és ízét szárítás után is képes megőrizni. A levelek illóolajában flavonoidok és C-vitamin is van.
A sort pedig bőven tudnánk folytatni, a lényeg úgyis az, hogy ne mondj le a frissen szedett fűszernövények varázslatos ízéről és illatáról!