A fűszernövények általában igazán könnyen termeszthetők, sőt, ha nincs kertünk, akkor akár balkonládában, vagy cserépben is nevelhetjük őket. Ha pedig van kertünk, lehet egy részt szánni a fűszernövényeknek, egészen biztosan nem fogjuk megbánni. A rozmaring egyáltalán nem támaszt túl nagy igényeket a kerttulajdonosok elé, viszont annál többet köszönhetünk majd neki, ha helyet adtunk számára a kertünkben. Vagy akár egy cserépben, mert az sem akadály a rozmaring számára, ha nincs kertünk.

Ez a kiváló fűszer-és gyógynövény sokkal finomabbá teszi a sülteket, csodálatos ízt ad a paradicsomos fogásoknak, de az egészségünkre is kiváló hatással van. Nem csoda hát, ha sokan a szerelem és a hűség jelképeként tekintenek rá.

A rozmaring múltja és jelene

A rozmaring a Földközi-tenger térségében őshonos, fásodó szárú, örökzöld, évelő növény. Nem csak finom és egészséges, de a kertünk dísze is lehet, hiszen csodálatos illata és apró, fehér, rózsaszínű, lila vagy kék virágai vannak. Neve már Dioszkoridész orvosbotanikai munkájában is olvasható. Már az ókorban is megbecsült növény volt, hiszen az ünnepek alkalmával is gyakran viseltek rozmaringból készült koszorút.

rozmaring

A rozmaring gyógyereje már az ókorban is közismert volt. Fotó: Pixabay

Még a drága tömjént is helyettesítették vele, és sokan illatszerként használták, de még arra is hamar rájöttek, hogy kiváló méhlegelő. A rozmaringból készült az első alkoholos virágparfüm is, ráadásul annyira népszerű lett, hogy jó időre háttérbe tudta szorítani a rózsavizet.

Azonban manapság is méltán népszerű, így nagyon gyakran kap helyet a tányérunkon, de a kertekben is.

A rozmaring jó hozzánk

1. Mindannyian szeretnénk jobb memóriát, a rozmaring pedig ebben is segítségünkre siet. Ráadásul ehhez semmi mást nem kell tennünk, mit megszagolnunk, ami lássuk be, igazán édes teher. Erre azért képes, mert segíti az acetilkolin lebomlását. Állítólag, ha rendszeresen hódolunk ennek a hobbinak, az 75%-kal javítja a memóriánkat. A lényeg, hogy ne felejtsük el szagolgatni.


2. A rozmaring javítja a közérzetünket, de emellett gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Illata enyhíti a stresszt és a szorongást és a kedvünk is jobb lesz tőle.

3. Kiválóan védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, és segít a szervezet méregtelenítésében is. Sőt, még a különböző bakteriális fertőzések sem kaphatnak esélyt, hiszen a rozmaring megvéd minket tőlük.

4. A rozmaring olyan fehérjéket biztosít az agy számára, amelyek pozitívan hatnak a döntéshozó folyamatokra, emellett javítják a sérült DNS-ek és a sejtek működését is.

5. Segít az öregedési folyamatok lelassításában, hiszen idős korban és az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedőknél is fokozza az agy kognitív teljesítményét.

6. Nem véletlenül használjuk fűszerként is, hiszen amellett, hogy finom, még a gyomrot is megvédi a különféle bakteriális fertőzésektől, de kiváló különféle emésztési problémák esetén is, így segítségünkre lehet székrekedés, puffadás, hasmenés ellen is.

7. De még a szájvízben is helyet kap, hiszen segít megszüntetni a kellemetlen szájszagot és felfrissíti a leheletet. Ha pedig nincs otthon éppen rozmaringos szájvíz, akkor se essünk kétségbe. Miután jó sokat szagolgattuk a rozmaringot, és ettől elképesztően jó lett a memóriánk, egészen biztosan eszünkbe fog jutni, hogy tépjünk le róla pár levelet, öntsük le egy pohár forró vízzel, majd hűtsük le, és öblögessünk vele.

8. A rozmaringos borogatás remek a migrén ellen.

9. Korpásodás esetén is számíthatunk rá, ha a belőle készített teát lehűtve a hajunkra öntjük. A teához 1 csésze forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc után szűrjük le. De ne csak a hajunkra öntsük, hanem bátran igyuk is meg.

10. A rozmaringnak nagyon erős aromája van, így óvatosan kell felhasználni. Kiváló lehet a különféle sültekhez, de leginkább a bárányhoz illik. Használhatjuk pácokhoz, és fűszer keverékekbe. A paradicsomos ételeket tökéletessé varázsolja, virágja pedig kitűnő ízt ad a különféle gyümölcskrémeknek.

rozmaring

A rozmaring cserépben is nevelhető. Fotó: Pixabay

11. Nem csak frissen, hanem szárított formában is kiválóan megőrzi aromáját. Az olasz konyha kedvelt fűszernövénye, ahol leggyakrabban a bazsalikommal, majoránnával, kakukkfűvel vagy oregánóval együtt alkalmazzák.

Így legyen a te kertedben is rozmaring

A rozmaring kiváló dísze lehet a kertünknek, de akár cserépben is nevelhetjük. Ez a télálló cserje még  sövényként és szegélynövényként is megállja a helyét. A rozmaring szaporítása történhet magvetéssel, szárdugvánnyal vagy bujtással.

A dugványozáshoz a legmegfelelőbb időpont a tavasz, ezért hamarosan bele is vághatunk. Ehhez vágjunk le a rozmaringról egy körülbelül 5-7 cm-es szárdarabot,  melyről távolítsuk el a leveleket alul kétharmad részben úgy, hogy öt-hat levél maradjon rajta. A dugványt ültessük jó vízelvezetésű ültetőkeverékbe. A cserepet olyan helyre tegyük, ahol közvetett fény éri, majd amikor gyökeret eresztett, ültessük át.

Bujtással való szaporítása hasonló a dugványozáshoz, csak a hajtás egészen addig, míg gyökeret nem ereszt, az anyanövényen marad. Egy hosszú, fiatal ágat hajlítsunk le a földre, és szúrjuk le azt. A rögzítési ponton túl, 5-7 cm hosszan nyúljon a szár. A rögzítési pont mindkét felén távolítsuk el a leveleket és a kérget, majd takarjuk be az ágdarabot földdel. Amikor az ág csúcsán új hajtásnövekedés indult, vágjuk le a szárat az anyanövényről. Ezután tudjuk elültetni új helyére.

Mivel magjai nem jól csíráznak, magról ültetés esetén érdemes a magokat egy éjszakára vízbe áztatni. A magok csírázása akár három hónapig is eltarthat.

Mivel a rozmaringról szereti a meleget, a kert napfényes részét válasszuk ki számára. Télen feltétlenül gondoskodjunk a takarásáról. Ha cserepes növényként tartjuk, akkor télre tegyük az otthonunk egy hűvösebb részébe.

A rozmaring a laza szerkezetű, tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású földet kedveli. Szárazságtűrő növény, ezért ügyelni kell rá, hogy ne öntözzük túl. Az ideális időszak az elültetésére március és április közé tehető. Az ültetés során szórjunk rá virágföld keveréket, majd alaposan öntözzük meg. Mivel jól tűri a szárazságot, elég, ha hetente egyszer öntözzük meg, ügyelve rá, hogy ne pangjon a víz alatt, hiszen akkor könnyen tönkremehet.

A rozmaring metszésével alakíthatunk a formáján. A metszés ideje tavasztól a fagyok beálltáig tart. Lehet gömb formája, melyet törzsre nevelünk. Ilyenkor olyan magasságig távolítsuk el a hajtásokat, ahonnan a gömböt ki akarjuk alakítani. A törzs kinevelésekor hagyjunk meg egy erős hajtást, a többit tőből távolítsuk el, és ezen az egyetlen hajtáson növesszük meg a koronáját.

A rozmaring tehát egészen biztosan nem fog csalódást okozni, adjunk neki hát helyet a kertben!