Az egyes uniós országok és régiók közti árkülönbséget többek között a nemzeti tényezők (például a jogszabályok), a regionális tényezők (az éghajlat és az infrastrukturális hálózatokhoz való közelség) és a helyi termelékenységi tényezők (talajminőség, lejtés vagy vízelvezetés) is befolyásolják. Nem beszélve a kínálat és a kereslet piaci hatásairól, melyek – beleértve a külföldi tulajdonra vonatkozó szabályokat is –, szintén eltéríthetik a mezőgazdasági földterületek árát – írja az eurostat.

2022-ben az EU- ban 1 hektár szántóterület átlagos ára 10 578 EUR volt. Ez az átlagár a hektáronkénti 233 eurós átlagos bérleti díj 45-szöröse.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 21 uniós országban 2022-ben az 1 hektár szántóterület ára a horvátországi átlag 3 700 EUR-tól a máltai átlag 233 230 EUR-ig terjedt. Ez utóbbi akkori árfolyamon (400 forint/euro-val kalkulálva) körülbelül 93 millió forintot jelent! A máltai ár a mezőgazdasági földterületek korlátozott rendelkezésre állását és az alternatív felhasználások miatti nyomást tükrözi, ami a többi tagállamhoz képest magasabb árakat eredményez.

földárak

Magyarországon az elmúlt évek jelentős drágulása ellenére még nem rugaszkodtak el annyira a termőföldárak, mint Európa más részein – igaz, nehezen is találni piacképes területet – forrás: Pixabay

Három olyan uniós ország volt, ahol 1 hektár szántóterület esetében különösen jelentős regionális különbségek voltak a földárakban. Hollandiában az árak a frízföldi 66 051 eurótól a Flevoland-i 150 644 euróig terjedtek, az országos átlag hektáronként 85 431 EUR volt. Görögországban az árak 6 290 EUR (Dytiki Ellada) és 84 820 EUR (Attiki) között mozogtak, az országos átlag hektáronként 13 571 EUR volt. Spanyolországban az árak az extremadurai 4906 eurótól a Kanári-szigeteken 83299 euróig terjedtek, az országos átlag hektáronként 10263 euró körül alakult.

2022-ben a legolcsóbb régiók Svédországban az Övre Norrland (átlagosan 2 041 EUR) és a Mellersta Norrland (2 437 EUR) voltak, ahol 1 hektár szántóterületért kellett ennyit fizetni.

Az EU egészét tekintve a szántóföldek nagyjából aranyat értek/érnek, az 1 hektárnyi szántóterület átlagosan 2 200 euróval került többe, mint ugyanakkora gyepterület. Szinte minden országban és régióban drágább volt a szántóterület, mint az állandó gyep, kivéve Luxemburgot és Comunidad de Madridot.

Bulgáriában 2022-ben volt a legolcsóbb a gyep 1 887 EUR/hektáros árral, ami majdnem négyszer kevesebb, mint az 1 hektár szántóterület egyenértékű ára (7 303 EUR). Az állandó gyepterület és a szántóterület ára közötti különbség arányában a legnagyobb volt a görögországi Voreio Aigaio régióban (a gyep hektáronkénti 1 757 eurós és a szántóterület 36 435 eurós ára közötti különbség körülbelül húszszoros mérték). Az abszolút értéket tekintve Attikiban volt a legnagyobb a különbség (a szántóterületért hektáronként 84 820 eurót, az állandó gyepterületért pedig 25 000 eurót kértek; 59 820 EUR/hektár volt az eltérés).

földárak

A földárak alakulása az EU-ban – forrás: Eurostat

A szántók áraihoz hasonlóan az országok és régiók között jelentős eltérések mutatkoztak a földbérleti díjakban is. Az EU-n belül a szántóterületek és/vagy állandó gyepterületek átlagos bérleti díja hektáronként 199 EUR volt: a szlovákiai átlag 57 EUR/hektártól a holland átlag 843 EUR/hektár árig terjedt.

Az uniós régiók közül 2022-ben Flevoland holland régióban került a legtöbbe 1 hektár mezőgazdasági földterület bérlése (1 764 EUR/ha), ezt követte a spanyolországi Canarias (1 136 EUR/ha) és a görögországi Attiki (1 048 EUR/ha).

Ezzel szemben a bérleti díjak Svédországban Mellersta Norrlandban és Övre Norrlandban voltak a legalacsonyabbak (mindkettő esetében 24 EUR/ha), majd Szlovákia következett, a Stredné Slovensko és a Východné Slovensko régiók (39 EUR). Ezekben a régiókban az állandó gyepterületek jelentik a fő mezőgazdasági földhasználatot.

földárak

A magyarországi árak – forrás: MBH Bank

Azok közül az EU-országok közül, amelyek specifikus bérleti díjakat jelentettek a szántóföldek és az állandó gyepek esetében, utóbbiak bérlése szinte mindig olcsóbb volt, mint a szántóföldeké. A gyepterület 1 hektárának bérlete 2022-ben átlagosan 32 eurótól indult (Szlovákia) és átlagosan 354 euróig terjedt (Írország), míg a szántóföldek bérleti díja 77 és 510 euró volt hektáronként.

Eközben az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága szakértőinek elemzése szerint Magyarországon Hajdú-Biharban voltak a legmagasabbak a szántóárak: átlagosan 2,46 millió forintért kelt el egy hektárnyi földterület. Nem sokkal voltak olcsóbbak a földek Tolnában (2,43 millió) és Békésben (2,4 millió). Meghaladta a kétmillió forintot a fajlagos ár Győr-Moson-Sopronban és Fejérben is. Az előző évekhez hasonlóan Nógrádban kérték a legkevesebbet, 1,17 millió forintot a szántók hektárjáért.

A különböző művelési ágak közül a legtöbbet a gyümölcsösök hektárjáért kellett fizetni, átlagosan 2,21 millió forintot, míg a második legdrágábbnak a szőlők bizonyultak 2,05 millió forinttal. A szántóknál a hektáronként fizetendő összeg megközelítette a fent említett kétmillió forintot (1,94 millió). Az erdők és fásított területek, valamint a gyepek, rétek és legelők átlagos árai pedig szinte egyformák voltak, előbbiekért 1,24 millió forintot, utóbbiakért 1,28 millió forintot kellett adni hektáronként.