Az Agrarheute.com oldalon olvasható cikk szerint az alsó-szászországi Römstedt egyik farmján forgatták a filmetAz Agrisem Boss no-till művelésmódra alkalmas vetőgépet egy Fendt One 724 Vario traktor vontatta Lars-Wilhelm Funk farmján.

A 6 méter munkaszélességű és 18,75 cm sorszélességű no-till vetőgéppel éppen borsót és csillagfürtöt vetettek teljesen megmunkálatlan talajba.

A talajművelés nélküli gazdálkodás kiválóan alkalmas őszi repce és őszi búza, valamint a film tanúsága szerint hüvelyesek termesztésére. Azonban speciális vetőgépekre van szükség, amelyek képesek kezelni a felső, megmunkálatlan talajréteget. E gazdálkodási mód esetén a gazdálkodó teljesen lemond a talajművelésről és a talaj lazításáról. A talajéletbe való beavatkozás csak a vetőmag földbe helyezésére korlátozódik, a talajt nem forgatják.

A technológiának természetesen, előnyei és hátrányai egyaránt vannak. Előbbiek közt említendő a jobb vízháztartás és a talajerózió, illetve a defláció kiküszöbölése, kisebb energia- és munkaidőigény, nagyobb területi teljesítmény, alacsonyabb termelési költségek.

Hátránya, hogy a talajfelszín tavasszal lassabban melegszik fel, magasabb szakmai felkészültséget és erősebb, drágább gépeket igényel, továbbá totális gyomirtószerek használatát teszi szükségessé.

PREGA 2024 – Magyarország agrárdigitalizációs fóruma

A PREGA időpontja: 2024. február 6-7-8.

A PREGA helyszíne: Budapest, Aquaworld Resort ****, Konferencia Központ