A dinnye igazán kedvelt gyümölcs, hiszen csodás az íze és kiválóan oltja a szomjukat. Azonban a dinnye héja általában a szemétben, jobb esetben a komposztban köt ki. Pedig ha tudnánk, mennyi mindenre jó, egészen biztosan jobban megbecsülnénk!
Erre jó a dinnye héja
A görögdinnye héja elképesztően finom! Persze nem nyersen, habár például a lovak így is odavannak érte. A dinnye héja tele van értékes anyagokkal, hiszen magas a B- és C-vitamin tartalma van, a benne található citrullin nevű aminosav pedig argininná alakul, amely fontos a szív és a keringési rendszer egészségére vonatkozóan. Éppen ezért érdemes belőle savanyúságot készíteni.
Ehhez először is nagyon alaposan mossuk meg a görögdinnye héját. A dinnyén kívül szükségünk lesz még 2-3 gerezd fokhagymára, friss kaporra, egy fél teáskanál mustármagra, 2 bögre vízre és egy negyed bögre sóra.
Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a sót és keverjük el benne, míg teljesen fel nem oldódik. Vágjuk le a dinnye héjáról a külső, zöld részt, majd vágjuk kockára. Tegyük bele egy befőttesüvegbe, és adjuk hozzá a szeletelt fokhagymát, a kaprot és a mustármagot. Hűtsük le a sós oldatot, majd adjuk hozzá a dinnyéhez, de az üveg felső negyedét hagyjuk szabadon. Ezután nincs is más dolgunk, mint feltenni a lezárt üveget a polcra, és majd később elfogyasztani a finom savanyúságot.
De a dinnye héját komposztálni is érdemes, hiszen rendkívül értékes tápanyagok vannak benne.
Ezért lesz üreges a dinnye
Ugye, ilyen csodálatos pillanat, amikor behozzuk a kertből a saját termesztésű dinnyénket? Azonban mekkora csalódás, amikor a dinnye belseje üreges. Ez a tökfélék nagy részével elő tud fordulni, így a tökkel és az uborkával is. A legújabb kutatások szerint az üregesség oka nem más, mint a magképződés elmaradása. Ez azt jelenti, hogy a virágzáskor a beporzás nem volt elég sikeres, vagy pedig a magok a termés növekedése során elhaltak. Ennek oka lehet, hogy nem voltak adottak az optimális beporzás feltételei.
A dinnye héja nagyon hasznos. Fotó: Shutterstock
Így csak a magkezdemények egy bizonyos részénél történt megtermékenyülés, a többi steril marad. Ha viszont úgy láttuk, hogy rengeteg rovar sürgölődött a dinnye körül, akkor az üregesedés oka a nem megfelelő tápanyag-ellátás. A növényeknek bórra van szükségük a növekedéshez, és ahhoz is, hogy magjaik egészségesen fejlődjenek. Annak ellenére, hogy a görögdinnye üreges, még nyugodtan elfogyaszthatjuk.
Különösen azért, mert a görögdinnyében, annak ellenére, hogy 90%-a víz, igazán egészséges. A dinnyében sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.
A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, serkenti a vizeletürítést, így segít a szervezet méregtelenítésében. Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és a vérnyomást, a benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását.
A benne található likopin komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Ráadásul tökéletes megoldás a forró nyári napok idején, amikor már ununk inni, hiszen kiváló szomjoltó. És hát ugye mennyivel szórakoztatóbb dinnyét eszegetni, mint meginni egy pohár vizet!
A leggyakoribb görögdinnye fajták
Ahány ház, annyi szokás és annyiféle kedvenc dinnye. Szerencsére bőven van miből válogatnunk a hazai dinnyék között.
1. A Hevesi Csányi a nevéhez méltó módon Heves Megyéből származik. Termése kissé megnyúlt, súlya 8-10 kg, felülete sima. A húsa igazán gyönyörű vörös, az íze pedig finom édes. Ezt a fajtát nagyon könnyen lehet gondozni, így ideális a kiskertekbe is.
2. A Sárgahúsú szentesi igazi különlegesség, mivel a húsa nem piros, hanem sárga. Termése kissé megnyúlt, gyengén bordázott, 3-5 kg közötti. A héja világoszöld, sötétzöld csíkozással. Sárga húsa mézédes, és szintén kiválóan termeszthető kiskertben is.
3. A Gömbfutó termése szabályos gömb, héja egyenletesen vékony, zöld csíkozással. Húsa pedig igazán finom.
Mindenkinek nagyon sok finom dinnyét kívánunk a nyárra!