Az elmúlt hetekben valóságos szenzáció söpört végig a médián: japán kutatók ugyanis azt állítják, hogy az idősek körében heti egy adag sajt fogyasztása már mérhetően csökkenti a demencia kialakulásának esélyét. A hír nemcsak az egészségügyi lapok címoldalára került fel, hanem a közösségi média is felkapta – hiszen ki ne örülne annak, ha kedvenc finomsága egyszerre élvezet és egészségvédő „gyógyszer”?

Mit találtak a kutatók?

A vizsgálatba több ezer idős embert vontak be, akiket három éven át követtek. A résztvevők között voltak olyanok, akik legalább hetente egyszer fogyasztottak sajtot, és olyanok is, akik egyáltalán nem éltek vele. Az eredmények meglepőek voltak:

• a sajtot rendszeresen fogyasztók 3,4%-ánál alakult ki demencia,
• a sajtot kerülők esetében viszont 4,5%-nál.

Ez nagyjából 24%-os különbség, ami már bőven elég ahhoz, hogy komolyan vegyük.

Mi állhat a háttérben?

A szakértők szerint több tényező is közrejátszhat ebben:

• A sajtban található K2-vitamin támogathatja az érrendszer és az agyi keringés működését.

• A fermentált sajtokban lévő probiotikumok kedvezően hathatnak a bélflórára – és ma már tudjuk, hogy a „bél–agy tengely” kulcsszereplője az idegrendszer egészségének.

• A tejfehérjékben található bioaktív anyagok szintén segíthetik az agyi funkciók fenntartását.

Mindeközben a sajt jó fehérje- és ásványianyag-forrás is – vagyis az idősebb szervezet számára kifejezetten értékes.

sajtok

– Fotó: Shutterstock

De ne felejtsük el: a sajt nem csodaszer!

A kutatás megfigyeléses jellegű volt, ami azt jelenti, hogy nem bizonyít ok-okozati viszonyt. Könnyen lehet, hogy azok, akik rendszeresen esznek sajtot, más szempontból is egészségtudatosabbak: jobban odafigyelnek az étrendre, aktívabbak, több társas kapcsolatuk van – mindezek pedig szintén csökkenthetik a demencia kockázatát.

A sajt tehát nem gyógyír, nem is védőoltás, viszont kellemes és valószínűleg hasznos eleme lehet egy egészségtudatos étrendnek.

Mit jelent mindez a mindennapokban?

Érdemes beépíteni a sajtot a heti étrendbe – mértékkel, főleg az érlelt, minőségi fajtákat.

A túlzott só- és zsírtartalom miatt nem ajánlott túlzásba vinni, de napi 1-2 szelet, heti néhány alkalommal jól illeszkedhet a kiegyensúlyozott étrendbe.

Az agyi egészséget továbbra is a komplex életmód védi a legjobban: mozgás, kiegyensúlyozott étkezés, társas programok, megfelelő alvás.

A lényeg? A sajtbarátok most nyugodtabban mosolyoghatnak a szendvicsükre – úgy tűnik, még az agyuk is hálás érte.

Forrás: noklapja.hu