A szépség valóban belülről fakad – különösen, ha az ember tudja, mit érdemes ennie! A bőrünk nemcsak a legnagyobb szervünk, hanem az egyik legérzékenyebb tükre is annak, ahogy bánunk magunkkal. Az öregedés jelei – mint a ráncok, fakó bőrtónus vagy a rugalmasság elvesztése – nemcsak az idő múlásának eredményei, hanem annak is, amit nap mint nap a tányérunkra teszünk.

A modern bőrkutatás szerint az antioxidánsokban, vitaminokban és esszenciális zsírsavakban gazdag élelmiszerek képesek lassítani, sőt egyes esetekben visszafordítani a bőröregedés folyamatait. Ezek az ételek segítenek megkötni a szabadgyököket, támogatják a kollagéntermelést, hidratálják és rugalmassá teszik a bőrt.

Az avokádó krémes textúrája nemcsak a pirítósnak jó, hanem a bőrnek is: E-vitamin, kálium és telítetlen zsírsavtartalma igazi bőrsimogató.

A bogyós gyümölcsök – főként az áfonya – tele vannak antociánnal, amelyek szó szerint „megeszik” az öregedést okozó gyulladásokat.

A paradicsom likopinja természetes UV-pajzs, az extra szűz olívaolaj polifenoljai pedig kisimítják a bőrt, akár egy szérum.

étel

Az antioxidánsokban, vitaminokban és esszenciális zsírsavakban gazdag élelmiszerek lassíthatják a bőröregedés folyamatait – Fotó: Shutterstock

És ne feledkezzünk meg a lazacról, amelynek ómega–3 zsírsavai regenerálják a sejtfalat, vagy a dióról és manduláról, amelyek a bőr szerkezetét erősítik.

A répában található béta-karotin színt és ragyogást ad, míg az étcsokoládé flavonoidjai fokozzák a vérkeringést, így a bőr élénkebb és hidratáltabb lesz.

A citrusfélék C-vitamin-tartalma nélkülözhetetlen a kollagénépítéshez, a zöld tea pedig antioxidáns „löketként” védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól.

Ne feledd: a megfelelő táplálkozás csak egy része a bőrmegújításnak. A rendszeres alvás, hidratálás, mozgás és stresszkezelés legalább olyan fontos. És ha tényleg komolyan veszed a ránctalanítást, a napi fényvédelem sem maradhat el – mert a legjobb anti-aging a megelőzés!

Forrás: noklapja.hu