Az Európában kevéssé ismert, sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) a taplófélék családjába tartozó, élősködő gombafaj, amely lombhullató fák törzsén nő (általában sérülések helyén), főleg Oroszországban, Ukrajnában és a balti országokban – írja a freshplaza.de

Sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) – fotó: George Chernilevsky - wikimedia.org

A gomba sok egymásra tornyosuló kalapja hullámos szélű, kénsárga telepet alkot, amelynek súlya a 10 kg-ot is elérheti. A fiatal gombák húsa kiváló ízű és tápértékű, sütve, illetve főzve önállóan vagy salátákba keverve fogyasztható.

Tápértékén kívül nagyon komoly egészségmegőrző hatással is rendelkezik, termőhelyein hosszú idő óta felhasználják többféle gyógyszer készítéséhez, valamint a népi gyógyászatban.

Otthoni fogyasztásámál viszont megfelelő óvatossággal kell eljárni, mivel a gomba húsa az öregedés során megkeményedik, és mérgező anyagok is képződhetnek benne.

Ettől függetlenül – értékes tápanyagai alapján – a jövőben az egyik legfontosabb húshelyettesítővé válhat ez a nagyon érdekes és értékes gombafaj, amelyre az utóbbi időben néhány európai országban is kezdenek tápanyag forrásként felfigyelni, bár magát a gombát egyelőre mesterségesen nem szaporítják, és üzletekben nem árusítják.

A bajor Walding Foods startup vállalat azonban – amely Svájcban véletlenül fedezte fel a gévagombát – többéves kutatás után annyit elért, hogy a termesztési eljárást szabadalmaztatta, amelynek alapján később egy új húshelyettesítő termék gyártását kezdheti meg.