Az őszi idő beköszöntével sokféle alapanyagra gondolunk: tök, sütőtök, alma, de az igazi konyhai „meglepetés” ezúttal nem egy zöldség vagy gyümölcs, hanem egy különleges olaj, amit sokan még csak most kezdenek felfedezni. A tökmagolajat a dietetikusok szerint eddig is a kamránkban kellett volna tartanunk – de sohasem késő beszerezni. 

Miért pont tökmagolaj?

A tökmagolaj mély zöldes‑barna színével és diós, kissé füstös aromájával igazi őszi hangulatot hoz a konyhába. Dietetikusok szerint nemcsak az íze különleges: tele van értékes növényi tápanyagokkal, antioxidánsokkal, E‑vitaminnal és karotinoidokkal. Emellett olyan jótékony hatásokkal is összefüggésbe hozzák, mint a „rossz” (LDL) koleszterinszint csökkentése, a „jó” (HDL) koleszterin emelése és a vérnyomás mérséklése

Na de hogyan használjuk?

Fontos tudni: a tökmagolajnak alacsony a füstpontja – mindössze kb. 160 °C –, tehát nem érdemes magas hőmérsékleten sütni vele. 

A legjobb salátára, sült zöldségre locsolva, azonban dietetikusok szerint 1‑2 evőkanál is elegendő, mert erős, karakteres az íze, és ha túl sokat használunk, elnyomja az étel többi ízét. 

tökmagolaj

A tökmagolaj kissé füstös aromájával igazi őszi hangulatot hoz a konyhába – Fotó: Shutterstock

Tippek az őszi konyhába

• Sült céklára vagy karamellizált sült répára csepegtetve remek választás – az olaj sötét tónusát szépen kiemelik a zöldségek.

• Egy tejszínes sütőtökkrémleves tetejére pár csepp tökmagolaj, pirított tökmaggal megspékelve, igazi őszi ízorgia.

• Salátákhoz: víz‑citrom alapú öntet, és a végén plusz tökmagolaj – ízben és színben is ütős.

• Ha van a kamrában hántolt tökmag, pirítsd meg, majd öntsd rá az olajat – így még intenzívebb lesz az aromája és beltartalma.

Miért most aktuális?

Ahogy az őszi szezonban a zöldségek‑gyümölcsök sorra lecserélődnek, érdemes a spájzban is frissíteni az alapanyagok listáját. Néhány különleges olaj jelentős hatást gyakorolhat az ételek ízére és az egészségre is – ilyen a tökmagolaj. Ráadásul ha a hűvös napok miatt kevesebbet akarsz vásárolni, de szeretnéd az ételeket élménnyé tenni, egy jól megválasztott különleges olaj lehet a trükk.

Figyelmeztetés

Fontos: ez nem egy csodaszer! A tökmagolaj önmagában nem tud jelentős hatással lenni az egészségedre akkor, ha az étrended és életmódod nem kiegyensúlyozott. És mint minden olajnál, itt is igaz: a frissesség és a helyes tárolás nagyon sokat számít. Hűvös, sötét helyen, légmentesen záródó üvegben tárold! Ha avasodik, az antioxidáns‑hatás is csökken.

Forrás: parade.com