Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023. szeptemberi jelentése szerint a magas vérnyomással élők száma 1990 és 2019 között megduplázódott a világon, 650 millióról 1,3 milliárdra nőtt. A magas szisztolés vérnyomás a korai halálozás legfontosabb kockázati tényezője világszerte.

A magas vérnyomás megelőzhető vagy kordában tartható gyógynövények segítségével, a szükséges gyógyszeres kezelés kiegészítéseként, de olykor önmagában is. Magas vérnyomás esetén azonban életmódváltásra is mindenképpen szükség van, hiszen a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás is fontos kiegészítője a gyógynövényes, illetve gyógyszeres kezeléseknek.

A vérnyomáscsökkentő gyógynövények többféleképpen segítik a magas vérnyomás mérséklését: javítják a vérkeringést, erősítik, kitágítják és ellazítják az erek falát, segítik az erek rugalmasságát, továbbá a vér rögösödését is megelőzhetik jótékony hatásukkal. Tehát nem csupán csökkenthetik a magas vérnyomást, hanem meg is előzhetik annak kialakulását. De melyek azok a gyógynövények, amelyek segíthetnek ebben?

1. Bazsalikom

Magas vérnyomás esetén érdemes rendszeresen fogyasztani a bazsalikomot, mert jótékony hatású a szívműködésre, az erek állapotára – a bazsalikomban lévő eugenol nevű antioxidáns kalciumcsatorna-blokkolóként működve segít ellazítani az ereket –, és még a stresszel járó szívpanaszokat is kezeli. A kísérletek során a kutatók a bazsalikom vérnyomáscsökkentő hatását tapasztalták.

bazsalikom

Magas vérnyomás esetén érdemes rendszeresen fogyasztani a bazsalikomot – fotó: Pixabay

2. Fahéj

A fahéj olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyeknek a vérnyomás csökkentése mellett a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepük van.

3. Kardamom

Egy kisebb tanulmány eredményei szerint a kardamompor képes jelentősen csökkenteni a vérnyomásértékeket.

4. Lenmag

A lenmag több tanulmány szerint is vérnyomáscsökkentő hatású. A legjobb eredményt a 12 héten keresztül fogyasztott napi 30-50 g őrölt lenmag mutatta. Az érelmeszesedés, a magas koleszterinszint megelőzésére és a cukortolerancia növelésére is ajánlott. A lenmagból préselt lenolaj is csökkenti a vérzsírtartalmat, ezzel csökkentve az érelmeszesedés és a magas vérnyomás veszélyét.

5. Fokhagyma

fokhagyma blokkolja a koleszterinképződést, és emeli a nitrogén-monoxid szintjét a szervezetben, melynek hatására az erek ellazulnak és kitágulnak, ezzel csökkentve a vérnyomást. A fokhagyma továbbá csökkenti a gyulladásokat, és erősíti az immunrendszert.

fokhagyma

A fokhagyma csökkenti a gyulladásokat, és erősíti az immunrendszert is – fotó: Pixabay

6. Gyömbér

A gyömbér serkenti a vérkeringést, és segít ellazítani az ereket körülvevő izmokat, így csökkentve a vérnyomást.

7. Galagonya

A tradicionális kínai orvoslásban évezredek óta használt gyógynövénnyel kapcsolatos kísérletek során megfigyelték, hogy serkenti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, segít az érfal rugalmasságának a megőrzésében, megakadályozza az erek elzáródását, és csökkenti a koleszterinszintet. Főleg a diasztolés érték csökkentésében hatásos, de segíti a szív működését is a szívritmus szabályozásával.

8. Zellermag

Vízhajtó hatásának köszönhetően vérnyomáscsökkentő hatású, illetve segít tehermentesíteni az ereket. A zellermagok a bazsalikomhoz hasonlóan kalciumcsatorna-blokkolókként működve csökkenthetik a vérnyomást. A zellermag rostokban gazdag, így fontos tápanyagokkal szolgál a szív egészségéhez.

9. Levendula

Kísérletek kimutatták, hogy a levendula képes csökkenteni a pulzust és a vérnyomást is.

levendula

A levendula képes csökkenteni a pulzust és a vérnyomást – fotó: Pixabay

10. Kakukkfű

A kakukkfű támogatja a véráramlást, ellazítja az ereket, segít a gyulladás leküzdésében, és az angiotenzin-konvertáló enzim blokkolása által jelentősen képes csökkenteni a vérnyomást.

11. Petrezselyem

A petrezselyemben lévő antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és a „rossz" koleszterint, melyek a szívbetegségek kockázati tényezői.

12. Sztívia

A cukorhelyettesítőként használt sztívia nemcsak a cukorbetegek számára lehet hasznos, ugyanis rendszeres fogyasztásának bizonyítottan vérnyomást csökkentő hatása van.

13. Vöröshagyma

A vöröshagyma olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek mind a szisztolés, mind a diasztolés értékek csökkentésében segíthetnek.

14. Hibiszkusz

A gyógyteák fogyasztása is jótékonyan hat a vérnyomás mérséklésére, továbbá e teáknak nagy szerepe lehet a méregtelenítésben és a gyulladáscsökkentésben is. A hibiszkuszteának kimondottan jótékony hatása van a vérnyomás csökkentésében.

15. Fagyöngy

A fehér fagyöngy tea fogyasztása nagyon jól szabályozza és beállítja a vérnyomást; az ingadozó vérnyomásra is jó hatással van a vérnyomás normalizálásával. A fagyöngy egyébként az egyik legrégebb óta ismert gyógynövény, az erek és a szív gyógyítója, de a gazdanövénytől is függ, hogy milyen hatóanyagot szív magába. Például a galagonyabokorról gyűjtött fagyöngy még hatékonyabb vérnyomáscsökkentő.