A rizs a kiegyensúlyozott étrend fontos szénhidrátforrása, emellett B-vitaminokat, valamint cinket, magnéziumot és szelént is tartalmaz. Gluténmentes, így gluténérzékenyek és cöliákiások is fogyaszthatják. A különböző rizsfajták tápanyagtartalma eltérő lehet, attól függően, hogy milyen talajban termesztették, mikor aratták le és hogyan dolgozták fel. Íme az öt legegészségesebb rizsfajta!
1. Barna rizs
A barna rizs teljes kiőrlésű gabona, amely megőrzi a korpát és a csírát, így több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér rizs. Egy fél csésze főtt közepes szemű barna rizs körülbelül 109 kalóriát és 23 gramm szénhidrátot tartalmaz. Magasabb rosttartalma segíthet a vércukorszint szabályozásában és a teltségérzet fenntartásában.
2. Fekete rizs
A fekete rizs gazdag antioxidánsokban, különösen antocianinokban, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek. Egy fél csésze főtt fekete rizs körülbelül 160 kalóriát, 34 gramm szénhidrátot és 2 gramm rostot tartalmaz. Intenzív íze és színe miatt különleges ételekhez ajánlott.
3. Vadrizs
Bár technikailag nem rizs, hanem a vízifű magja, a vadrizs magas fehérje- és rosttartalmú. Egy fél csésze főtt vadrizs körülbelül 83 kalóriát, 17 gramm szénhidrátot és 1,5 gramm rostot tartalmaz. Gazdag B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például magnéziumban és foszforban.
4. Vörös rizs
A vörös rizs természetes színét a benne található antocianinok adják, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Magas rost- és tápanyagtartalma miatt előnyös lehet a szív- és érrendszer egészségének támogatásában. Egy fél csésze főtt vörös rizs körülbelül 109 kalóriát és 23 gramm szénhidrátot tartalmaz.
5. Fehér rizs
A fehér rizs finomított gabona, amelyből eltávolították a korpát és a csírát, így kevesebb rostot és tápanyagot tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű változatok. Egy fél csésze főtt fehér rizs körülbelül 103 kalóriát és 22 gramm szénhidrátot tartalmaz. Gyors energiaforrásként szolgálhat, és könnyen emészthető, ami hasznos lehet bizonyos emésztési problémák esetén.
A rizs kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az egyéni egészségi állapotot, a táplálkozási célokat és az étel típusát. A barna, fekete, vörös és vadrizs több tápanyagot és rostot tartalmaz, míg a fehér rizs gyorsabb energiaforrásként szolgálhat.
Forrás: health.com
Indexkép: Shutterstock