A Codex Alimentarius Bizottság novemberi ülése jelentős előrelépést hozott a nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabványok harmonizálásában, melynek hatása a hazai előállítók számára is közvetlenül érzékelhető lesz.

Az Általános Élelmiszer-adalékanyag Szabványok (General Standard for Food Additives, GSFA) frissítése több mint ötszáz adalékanyag felülvizsgálatát érintette, különös figyelmet fordítva a színezékekre. Eredményeképpen a fermentált tejtermékek esetében visszavonták a bixin-alapú annatto-kivonat engedélyét, ugyanakkor a norbixin-alapú annatto-kivonat engedélyezett lett pasztőrözött, konzerv vagy palackozott gyümölcskészítményekben.

A hazai tejfeldolgozó vállalkozások számára ez azt jelenti, hogy a termékfejlesztés során érdemes felülvizsgálni a színezékek használatát, auditálni az adalékanyag-nyilvántartást, és szükség esetén olyan alternatívákat választani, amelyek megfelelnek a friss előírásoknak, biztosítva ezzel a hazai és nemzetközi piacokon történő értékesítés biztonságát.

élelmiszer

A hazai dió- és mogyorófeldolgozóknak érdemes ezért minden lépést áttekinteni – Fotó: Pixabay

földimogyoró aflatoxin-szennyezettségének megelőzésére és csökkentésére vonatkozó dokumentum (CXC 55-2004) módosítása az aflatoxin-kockázat kezelését a teljes előállítási folyamatra kiterjeszti, az érési szakasztól kezdve a betakarításon, a tároláson át egészen a pörkölésig.

A hazai dió- és mogyorófeldolgozóknak érdemes ezért minden lépést áttekinteni, és a legfrissebb nemzetközi irányelvek szerint eljárni, hogy csökkentsék az aflatoxin-kockázatot.

Az ülés során új ólom maximális szintek (Maximum Level, ML) kerültek bevezetésre bizonyos fűszerekben és szárított fűszernövényekben.

Ez kiemelten fontos a hazai fűszer- és gyógynövény-feldolgozók számára, akiknek ellenőrzésére érdemes laboratóriumi vizsgálatokat végezni, áttekinteni a beszállítói láncot, optimalizálni a tárolási és szállítási folyamatokat, és a dokumentációban biztosítani a megfelelést a nemzetközi előírásokkal.

élelmiszer

Hazánkban az aszalt datolya a nőpszerűbb – Fotó: Pixabay

Új szabvány lépett életbe a friss datolyára vonatkozóan, amely először szabályozza a minőségi és biztonsági kritériumokat, beleértve a méretet, színt, formát és csomagolást. Bár Magyarországon a datolya nem tipikus alapanyag, a szabvány mintaként szolgál a friss gyümölcs- és zöldségágazat számára, jelzi a nemzetközi kereskedelem felé a minőségbiztosítás jelentőségét.

Emellett regionális szabvány készült a dél-amerikai „Castilla lulo" gyümölcsre – ez hazai szempontból kevésbé releváns, de jelzi, hogy a Codex egyre több egzotikus termékre alkot részletes minőségi szabványokat, melyek a nemzetközi kereskedelemben irányadóvá válnak.

Forrás: NAK - FAO/WHO
Indexkép: pixabay.com