A Buzăuban működő Növényi Genetikai Erőforrások Bankja (BRGV / VRDS Buzău) kutatói egy olyan csípőspaprika‑fajtával kísérleteznek, amely előzetes vizsgálatok alapján eddig nem látott értékeket ért el a Scoville-skálán. Az intézet közleménye szerint a kapszaicin­tartalma olyan magas lehet, hogy versenyre kel a jelenlegi rekordokkal.

Az adatok szerint több mint 2 700 000 SHU értéket meghaladó paprikákat tenyésztenek – korábban már bemutattak olyan fajtát is egy ausztráliai kongresszuson, amelynek értéke 2 400 000 SHU fölött volt.

A kutatók szerint ez a csípősség összehasonlítható a Carolina Reaper és Pepper X paprikákkal, amelyek jelenleg a legerősebbnek tartott fajták közé tartoznak.

A Buzăuban dolgozók rendkívül óvatosan kezelik a növényt: szabadtéren, speciális védőfelszerelésben, maszkban, szemüvegben és két gumikesztyűben dolgoznak a paprikával, mert az erős kapszaicin komoly bőr- és légúti irritációt okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy ez a paprika emberi fogyasztásra nem alkalmas extrém csípőssége miatt. Viszont a kivonatai felhasználhatók gazdasági és ipari célokra: például a gasztronmiában, az orvostudományban vagy önvédelmi spray gyártásában.

Az új fajta jelenleg nemzetközi jóváhagyási és validációs eljárás alatt áll.

Forrás: transtelex.ro

Indexkép: Facebook-bejegyzés