Van, aki imádja a csípős, sőt, az erős ízeket, van, aki nem. Azonban egy kis chili egészen biztosan minden ételt megfűszerez az ízével. A legjobb pedig, ha a saját chilinket fogyasztjuk. De vajon jót tesz a chili az egészségünknek, vagy éppen vigyázni kell vele?

Ezért együnk chilit

Az erős paprika legnagyobb ütőkártyája a benne található kapszaicin. A  kapszaicin kitűnő fájdalomcsillapító, emellett pedig hatékony a rákos megbetegedések ellen is. A vizsgálatok alapján a prosztatarák, illetve az emlőrák esetén a leghatásosabb, de kitűnő segítséget nyújt gyomorbántalmak esetén is, mivel védi a gyomor nyálkahártyáját.

Sokáig úgy gondolták, hogy az erős paprika átok a gyomorfekélyben szenvedők számára, azonban a legújabb kutatások szerint éppen ellenkezőleg, hiszen a kapszaicin növeli a gyomor nyálkahártyájának vérellátását, így regenerálja azt. De emellett még kitűnő fájdalomcsillapító is, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Számíthatunk rá migrén, vagy izületi panaszok esetében, de még a kozmetikában is használják, krémek alapanyagaként.


Csökkenti a vércukor szintet, szabályozza a vérnyomást, segít megelőzni a vérrögképződés kialakulását, fokozza a kalóriafelhasználást és a zsírégetést. Egy tanulmány során az Ohio-i Cleveland Klinika kutatói 570 ezer beteg kartonjait nézték át, akik az USA-ból, Olaszországból, Kínából és Iránból származtak. A kutatás szerint azok, akik rendszeresen chilit fogyasztottak, 26%-kal kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségek miatt és 23%-kal kisebb eséllyel daganat miatt, Azonban fogyasztásában igen fontos a mértékletesség, hiszen a túl sok kapszaicin ingerelheti a gyomrot, és akár allergiás reakciót is kiválthat.

chili paprika

A chili paprika egészséges, de fontos odafigyelni a mértékre és az erősségre. Fotó: Shutterstock

Így termessz otthon chili paprikát

Ha nincs kertünk, akár a balkonon is termeszthetünk saját chilit, úgyhogy érdemes belefogni. Sokféle vetőmag közül válogathatunk attól függően hogy mennyire erősen szeretjük az ételeket, így azok is találhatnak megfelelőt, akik a csípős, és azok is, akik a nagyon erős ételeket kedvelik.

1. Nagyon fontos, hogy honnan szerezzük be a magokat. A  sikeres terméshez elengedhetetlen, hogy ellenőrzött forrásból szerezzük be azokat.

2. A chili paprika palántája nagyon igényli a fényt. Ehhez azonban nem elég, ha kitesszük az ablakpárkányra, hiszen ez a fény kevés lesz a számára. Mivel keresni fogja a fényt, a fényforrás felé meg fog nyúlni, ezáltal el fog vékonyodni a szára, és gyenge lesz. A fényhiány miatt a növények jóval érzékenyebbek lesznek, így gyakrabban fordulhatnak elő náluk a különféle gombás megbetegedések. Éppen ezért nem árt, ha mesterséges fényt biztosítunk a palánták számára, amely kertészeti boltokban szerezhető be.

3. A csíráztatásnál a tálcákat zárjuk le folpackkal, amely segít bent tartani a hőt és a párát. Hogy elkerüljük a penészedést és a gombásodást, naponta levegőztetni kell, miközben ügyelni kell arra is, hogy a földje soha ne száradjon ki.

4. A chilipaprika palánták hőigénye csírázáskor magas, szikleveles korban alacsonyabb, a lomblevelek kifejlődésekor pedig ismét magasabb. Az optimális hőmérséklet csírázáskor 28-32 Celsius-fok, a szikleveles fázisban 17-22 Celsius-fok, míg a lombleveles növényeknél 20-24 Celsius-fok. Az ideális páratartalom 70-80%. Csíráztatás során fontos, hogy ha nedves ruha közé helyeztük a magokat, azok soha ne száradjanak ki.

5. A kicsírázott magokat vessük könnyű, laza szerkezetű, enyhén savas talajba. Amikor megjelennek a lomblevelek, nagyobb párologtatásra van szükség, és egyre több öntözésre.

6. A chilipaprika érzékeny a hidegre, így teleltetésre van szüksége. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken, a chilipaprika nyugalmi állapotba kerül és tavasszal hajt ki újra. Azonban télen is szüksége van fényre, és legalább 18-22 Celsius-fok közötti hőmérsékletre. Azonban alacsonyabb hőmérsékleten jóval kevesebbet párologtat, így nincs szüksége olyan mértékű öntözésre, mint az év többi szakaszában. Tavasszal, amikor megindul a hajtásnövekedés, nitrogén-tartalmú műtrágyát adagolva segíthetünk neki a fejlődésben.

7. Ha sárgulnak a chili levelei, vagy éppen megállt a növekedésben, akkor valami hiányzik neki. Vagy ásványi anyagok, vagy napfény, vagy kellő mennyiségű víz. Fontos, hogy az első tünetek megjelenésekor változtassunk a tartási feltételein, és próbáljunk meg mindent megadni neki, amire a fejlődéséhez szüksége van.

chili paprika

A chilit érdemes teleltetni. Fotó: Shutterstock

Így teleltesd a paprikát

Ha szeretnénk, hogy jövőre is teremjen a chili paprika, akkor bátran teleltessük. Azonban azt ne várjuk, hogy egész évben teremni fog.

1. Először is vizsgáljuk át a növényt, és csak egészséges példányt teleltessünk át.

2. Távolítsuk el a száraz leveleket a paprikáról, és tisztítsuk meg, amennyire csak lehetséges. Szedjük le róla az összes termést is, majd ássuk ki, vagy cserepestől vigyük be. Keressünk a számára egy olyan helyet, ahol szárazon, 13 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tudjuk tartani. Túl sok fényre nem lesz szüksége, de egy kis ablak legyen a helyiségen.

3. Csak nagyon ritkán öntözzük, de ne hagyjuk kiszáradni. Akár 2-3 hetente is elég vizet adnunk neki. Ne ijedjünk meg, ha azt vesszük észre, hogy a levelei kezdenek lehullani, hiszen ez a teleltetéssel együtt jár. A növény ilyenkor már nyugalmi állapotban van, és felkészült a télre.

4. Ha már elszáradtak a levelei, metsszük meg a paprikát úgy, hogy meghagyunk néhány nagyobb, Y alakú hajtást. Az Y felső két szára 3-5 cm hosszú legyen. Tavasszal új hajtásokat fog hozni, viszont így sokkal könnyebben vészeli át a teleltetést.

5. Amikor végre itt a tavasz, április közepe körül kerüljön át a paprika egy melegebb, világosabb helyre, de még ne tegyük ki a kertbe! Kezdjük el gyakrabban öntözni, de nagyon ügyeljünk rá, hogy elkerüljük a túlöntözést. Hamarosan új hajtásokat fog hozni, és körülbelül 4 hét múlva, amikor már biztosan nem kell fagytól tartanunk, kikerülhet a kertbe.

Bőséges termést kívánunk!