A hidrogénüzemű meghajtórendszerek fejlesztésére irányuló erőfeszítések további előmozdítása érdekében a Kubota csatlakozott a Hidrogénmotor Szövetséghez. A lépéssel az a japán gyártó célja, hogy tovább haladhasson a klímasemleges jövő felé vezető úton.

A tagság a legújabb kezdeményezés az alternatív üzemanyagok, például a hidrogén használatának előmozdítása érdekében. A Kubota már sikeresen kifejlesztett egy 3,8 literes hidrogénmotort, amelynek teljesítménye 85 kW. A vállalat szerint nagy az érdeklődés a környezetbarát erőforrás iránt a mezőgazdasági és az építőipari szektor részéről egyaránt.

A hidrogén üzemanyagként való használata a gépek széles körében számos előnnyel jár a gépkezelők és a környezet számára. A remények szerint a Hidrogénmotor Szövetség keretében megvalósuló kölcsönös tudáscsere tovább erősítheti a Kubota környezetvédelmi elkötelezettségét.

Kubota hidrogénmotor

A Kubota hidrogénmotorja. Nem nagyobb, mint a dízel – forrás: Kubota

A vállalat szerint a közelmúltban kifejlesztett, szén-dioxid kibocsátásmentes hidrogénmotor méretei megegyeznek a meglévő alapmotor paramétereivel, biztosítva a kompatibilitást a meglévő alkalmazásokkal, valamint a tartozékok széles választékával.

Ezenkívül a világ egyik legnagyobb mobil generátorgyártója a Kubotával együtt egy speciális hidrogéngenerátort is fejleszt. A hidrogénhajtás technológiája már jól fejlett, számos piacon és ágazatban alkalmazható. A Kubotának meggyőződése, hogy amint a víz elektrolízisével megújuló energia felhasználásával előállított zöld hidrogént elkezdik széles körben használni, az jelentős mértékben hozzájárul a klímasemleges mobilitási ipar megteremtéséhez.

A szövetség várakozással tekint a Kubotával való közös munka és eszmecsere elé.

Forrás: AgrarTechnik