Milyen idő várható ma este?

A késő délután folyamán főleg az északnyugati határ közelében számíthatunk helyenként záporokra, zivatarokra. A délnyugati szél olykor megélénkül, de a zivatarok környezetében erősebb lökések is lehetnek. A hőmérséklet késő este 15 és 20 fok közé süllyed.

Az éjszaka folyamán fokozatosan csökken a felhőzet, a nappali képződött gomolyfelhők összeesnek, a záporok, zivatarok megszűnnek, a legtöbb helyen kiderül az égbolt. Hajnalban több helyen is - nagyobb eséllyel a középső és keleti országrészben - erőteljesebbé válik gomolyfelhő-képződés, amiből helyenként ismét lehetnek záporok, zivatarok.

Az északkeleti szelet a szélcsendes részeken pára és köd tarkíthatja. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul.

Mire számíthatunk a hét utolsó napján?

A gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható. Az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés és napközben főleg ott lehet záporok, zivatarok kialakulásával számolni. Este a Dunántúl lehet néhol csapadékosabb. A Dél-Alföldön heves zivatarok kialakulására is akad némi esély.

A délies szél csak néhol élénkül meg, a zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között változik, északkeleten marad hűvösebb az idő.

Figyelmeztető előrejelzés

Az éjszaka második felében nyugat felől egy záporos csapadéktömb kialakulása valószínű, amely reggelig, délelőttig fokozatosan keletre, északkeletre helyeződik. Az éjszaka második felében a Dunántúl középső részein, illetve reggel, délelőtt az ország középső, keleti területein helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Vasárnap ismét fokozódik a zivatartevékenység, főleg a Dunától keletre, a Dunántúl északkeleti részén helyenként fordulhatnak csak elő. Előbbi területen délután, kora este néhol intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás (25-30 mm), viharos szél (60-90 km/h) és jégeső (2 cm körüli) kísérhet.

Nem szunnyadnak a zivatarok - fotó: pexels.com

Kissé nagyobb valószínűséggel a Dél-Alföldön az említett időszakban egy-egy heves zivatarra is van esély. Estétől és késő estétől előbb a középső, majd az északnyugati, délkeleti részeken fordulhatnak elő zivatarok. Mennyiséget tekintve 20-30 mm-rel lehet számolni.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.