Gázolaj árak 554 Ft Benzin árak 576 Ft EUR 369.28 Ft USD 342.47 Ft CHF 380.95 Ft GBP 430.11 Ft

Széltérkép

A széltérkép fontos eszköz a meteorológusok számára a szélsebesség és a szélirány előrejelzésére. Segítségével a meteorológusok előrejelzéseket készíthetnek a jövőben várható szélviszonyokról. A széltérképen a szél irányát egy adott területen vagy régióban általában nyilakkal jelzik, amely a szél irányát és sebességét mutatja.

wind
A széltérkép mutatja a napközben várható átlagos szélerősséget, szélirányt és a legerősebb széllökések helyét és értékét.
A szél erőssége esetében a zöld gyenge, a sárga mérsékelt, a narancssárga élénk, a piros erős, a bordó viharos szelet jelöl.
Nem kerül jelölésre 20 km/óra alatti széllökés, erősebb széllökések esetében pedig a világos kék 20-25 km/óra, a zöld 25-35, a sárga 35-45, a narancs 45-60, a piros 60-80, a bordó szín pedig 80 km/óra feletti széllökést jelöl.

Élő széltérkép előrejelzés

A széltérképek nemcsak a meteorológusok számára fontosak, hanem számos iparágban is hasznosak. A légi és hajó, valamint a szárazföldi forgalom szempontjából a radarkép, a felhőkép és a csapadéktérkép is kiemelten fontos információkkal szolgál a biztonságos utazáshoz. A szél térkép a mezőgazdaságban is fontos szerepet tölt be, különösen azokon a területeken, ahol a szélviszonyok jelentősen befolyásolhatják a termékek minőségét és termésátlagát.

Élő széltérképünkön nyomon követhetjük a szél alakulását, és irányát. Mivel a meleg levegő könnyebb, így felemelkedik, és egy hidegebb, nagyobb nyomású légtömeg mozog a helyébe, ami a felszín közelében hozza létre a szelet. A szelet mindig két adat jellemzi irány, és a sebesség. A meteorológiában az irányt az égtáj nevezi meg, a sebesség meghatározását pedig a föld felszínéhez viszonyítva mérik, de figyelembe kell venni a szélerősség egyenetlenségeit is. Ez azt jelenti, hogy a légtömegek mindig lökésszerűen áramlanak.

A teljes Kárpát-medencét tekintve Erdélyben igen bonyolult a szél eloszlása, míg Közép-Európában a nyugati, Erdélyben pedig egyszerre az atlanti és a mediterrán szelek dominálnak. Ugyanakkor a domborzati felszín és a hegyek is zavaró hatással vannak hazánkra, így nem ritka, hogy a közeli helyeken különböző irányú és sebességű légmozgásokat mérnek.Időjárás előrejelzés

Mikor lesz megfelelő az időjárás a növényvédelmi munkákhoz?
Mikor lesz megfelelő az időjárás a növényvédelmi munkákhoz?
Hétvégén is marad a záporos, zivataros időjárás.
Figyelem! Több járásban másodfokú riasztás lépett életbe
Figyelem! Több járásban másodfokú riasztás lépett életbe
Felhőszakadás miatt 6 megyére a figyelmeztető előrejelzés is másodfokú.
Medárd átver bennünket? Ilyen eséllyel lesz csapadékos a következő 40 nap
Sajtóközlemény
Medárd átver bennünket? Ilyen eséllyel lesz csapadékos a következő 40 nap
Adattudósok elemezték a Medárd-napi jóslatok és a csapadékmennyiség...

Minden jog fenntartva.
© 2023 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]