Akkor pedig jöhet az importburgonya, ami várhatóan drágább lesz, mint a hazai – írja a sonline.hu.


A kaposvári piacon Horeczki László kadarkúti termelő azt mondta: nem volt kiemelkedő az idei termésük és szeptember végére már az összes burgonyát eladták. Régebben nagyobb területen foglalkoztak a növénnyel. Nehezményezte, hogy nagyon magasak a termelési költségek, a hatékony permetszereket pedig folyamatosan vonják ki a forgalomból. Az enyhe télen nem fagynak ki a kártevők, a sok csapadék miatt pedig nagyon elszaporodtak a gombabetegségek.

burgonya

Az import burgonya biztosan drágább lesz majd, mint a magyar – forrás: pixabay

Azt már Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezetője mondta, hogy idén a sok belvíz elvitte a termés 30 százalékát, és nagyon topon kellett lenni a növényvédelemben, hogy meg tudják védeni a burgonyatermést. A szakember szerint egyre több termelő gondolkodik azon, hogy abbahagyja a termelést. Ugyanis hektáronként hárommillió forintba kerül a prémium vetőgumó, további 1,3-1,5 millió forint a termelési költség és a tárolás, azt öntözés költségéről még szó sem esett.

"Komoly anyagi ráfordítás mellett hatalmas a kockázat, hogy mennyiért és mekkora mennyiségű burgonyát tudnak értékesíteni a termelők" – jelentette ki.

Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense azt mondta: a burgonya termőterülete tovább csökkent, a kereskedelmének pedig nem tesz jót a jelenleg érvényben lévő árszabályozás. Hozzátette: a termelőknek az időjárás, a drága növényvédő szerek, vetőgumók, energiaárak és az egyre szigorodó elvárások is kihívást jelentenek, így ha nem hoz fordulatot az ágazatban egy célzott támogatás, tovább szűkülhet a krumpli vetésterülete.

A sajtóreferens szerint idén a terméshozam jobbnak bizonyult a tavalyinál, de jövő év elején már import­árura szorul az ország. Amikor az import francia vagy német burgonya felváltja a hazait a boltok polcain, mindig drágul is, az áremelkedés mértékét az euróárfolyam és a szállítási költségek is befolyásolják.