Ukrajna burgonyaexportja 2023 első félévében rekordmagasságba emelkedett, ami mindenképpen meglepő és komoly teljesítménynek tekinthető a folyamatos orosz támadások közepette – írja a freshplaza.com.

Hozzáteszik, hogy ez az emelkedés azonban keserű szájízt hagyott az ország exportőreiben, ugyanis a burgonya erőltetett exportjára a termék március végi árcsökkenése miatt volt szükség.

A burgonya kilónkénti nagykereskedelmi ára nagyjából 0,16 dollárra csökkent, ami az előállítás önköltségét sem fedezte.

A másik probléma az volt, hogy az ukrán export 91 százaléka egyetlen országba, Moldáviába irányult, mivel az ukrán termelők többsége csak gyenge minőségű vetőgumót tud használni, a betakarítás után gyakorlatilag kikészítés és osztályozás nélkül raktározza be a termést, amit a külföldi vásárlók nem fogadnak el.


Ezért – amint Thomas Carpenter, ír burgonyaszakértő kifejtette – ha Ukrajna a jövőben is burgonyát akar exportálni, akkor ezeket a műveleteket feltétlenül be kell iktatnia, amennyiben nem akarja önköltségen alul értékesíteni a termését. Ugyanakkor, ha az ország jó minőségű vetőgumót tud beszerezni, akkor a jövőben akár az egész kelet-európai térség legnagyobb burgonyatermelőjévé és ellátójává válhat.

Indexkép: Pixabay