A szüret nemcsak a bor és a munka ünnepe volt a falvakban, hanem a különleges szüreti ételeké is. A közösségi események hangulatához hozzátartozott a jókedvű vendéglátás, ahol az ételnek is fontos szerep jutott. A hagyományos pörkölt és kalács mellett régen olyan, ma már alig ismert finomságokat is készítettek, mint a mustleves és a szőlőhab, ezt idézte fel a komáromi hírportál. Ezek a receptek ma is könnyen újraalkothatók – akár modern, akár hagyományos formában.



Mustleves – az őszi édesség

A mustleves igazi kuriózum: friss mustból készült édes leves, amit a szőlő feldolgozása idején gyakran kínáltak a segítőknek. Az édeskés ízvilágot fahéj, szegfűszeg, méz és tejszín tette teljessé, az állagát pedig keményítővel vagy tojásos liszttel sűrítették.

Mustleves recept (4 adag)

  • 7 dl friss must (vagy hőkezelt, jó minőségű must)
  • 2 dl tej vagy tejszín (vegán verzióhoz mandulatej)
  • 1 rúd fahéj, 2–3 szegfűszeg, csipet só
  • 1 evőkanál keményítő (vagy 1 tojássárga + 1 teáskanál liszt)
  • 1–2 evőkanál méz vagy édesítő (ízlés szerint)

Elkészítés:

A mustot a fűszerekkel együtt 5–6 percig gyöngyözve főzzük. A keményítőt kevés hideg musttal elkeverjük (vagy a tojássárgás liszttel „habarást” készítünk), majd a forró musthoz adjuk, sűrítjük. Végül tejszínnel, mézzel beállítjuk az ízt. Hidegen tálaljuk, szőlőszemekkel díszítve.

Tipp: a must gyorsan erjed – mindig frissen készítsük, és hűtve fogyasszuk!


must

Fotó: Shutterstock

Szőlőhab – elegáns, habkönnyű desszert a régi időkből

A szőlőhab a falusi konyha egyik legegyszerűbb, mégis mutatós édessége volt. Egyes helyeken dióval, másutt mazsolával kínálták, gyakran töltött kaláccsal is párosították. Az alap a sűrített szőlőlé vagy must, amit tojássárgával és keményítővel főztek be, majd tejszínhabbal lazítottak.

Szőlőhab recept (4 adag)

  • 4 dl szőlőlé vagy must
  • 2 tojássárga, 1 evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál cukor vagy méz
  • 1,5 dl habtejszín, felverve

Elkészítés:

A szőlőlevet a tojássárgákkal és keményítővel gőz fölött besűrítjük – ne forraljuk, csak sűrítsük. Mikor langyosra hűlt, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. Hűtve, szőlőszemekkel vagy dióval díszítve tálaljuk.



Régi hagyomány, új köntösben

A mustleves és szőlőhab nem csupán nosztalgikus finomságok – ízük ma is meglepően friss és különleges, ráadásul könnyen beilleszthetők egy őszi szüreti menübe. Az édesség iránti vágyat természetes módon elégítik ki, és remek példák arra, hogyan lehet a falusi örökséget modernizálva továbbadni.

Egyes falvakban a mustlevest mazsolával, másutt dióval gazdagították, míg a szőlőhabot töltött kalácsba kanalazták – így érdemes ma is kísérletezni vele. Akár vegán alapanyagokkal, akár hagyományosan tejjel, tojással, mézzel készítjük, az élmény ugyanaz: a szüreti közösségek meleg hangulata és az őszi ízek harmóniája.

Forrás: kemma.hu

Indexkép: Shutterstock