A HÚSÜZEM Kft. és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 406.562.788 forint támogatásban részesült. A projekt célja, hogy csökkentse a húsipari termelés környezeti lábnyomát, például azáltal, hogy csökkenti az energia- és vízfogyasztást, valamint a hulladéktermelést.
A fejlesztések egyedi funkcionális hústermékek fenntartható előállítására irányulnak a keletkezett melléktermékek innovatív technológiára alapozott újrahasznosításán keresztül. Rendkívül fontos az élettani szempontból releváns összetevők biohasznosulásának fokozása, ami anyagcserejavító és felszívódást elősegítő anyagok alkalmazása, valamint célzott enzimatikus „előemésztések” révén valósul meg.
Az új húskészítmények egyedi összetevőket tartalmaznak, melyek komplex, szinergista kombinációkból állnak (egyedi antioxidánsok, a patogén baktériumokat gátló és a tápanyagok biohasznosulát támogató, egyedi prebiotikumok, béta-glükánok, fucoxanthin, astaxantin, polifenolok, szericin, kitozán és fucoidan).
A termékfejlesztésekben alkalmazott egyedi prebiotikum-kombinációkat a legkorszerűbb módszerekkel végrehajtott biotechnológiai kísérletek révén hozzák létre.
Új, funkcionális hústermékek:
- For kids csirkemellsonka és húsrúd: gyerekek számára dedikált, fehérjével, kalciummal, magnéziummal és nyomelemekkel, illetve rostokkal és egyedi prebiotikumokkal dúsított, csökkentett zsírtartalmú termékek.
- Metabolic booster bites: kiemelkedő antioxidáns-aktivitással bíró, egyedi fűszernövény-kivonatokat és hatóanyag-kombinációt tartalmazó aszpikos húskészítmény. Kifejlesztése emésztést könnyítő változatban is megtörténik, a fehérjék részbeni enzimatikus hidrolízise révén.
- Immun-strong cuts: új biotechnológiai eljárással létrehozott egyedi prebiotikum-kombináció, hatásvizsgálatok során szelektált probiotikumok, illetve egyéb immunerősítő anyagok alkalmazásával készített szeletelt halkészítmény, halszeparátumból.
- Digest-well paté: emésztéskönnyítő enzimeket, hidrolizált fehérjét és rostokat tartalmazó pástétom kétféle változatban: halkrém és szárnyashús-pástétom, prebiotikumokkal és probiotikumokkal.
- Pro-Health stew: Prebiotikummal és probiotimunokkal, illetve D-vitaminnal gazdagított, javított mechanikai tulajdonságú, funkcionális (anyagcsere-javító, immunrendszer-támogató) húsragu, pulykahúsból.
Projektazonosító: 2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ-2024-00069
Forrás: HÚSÜZEM Kft. és Széchenyi István Egyetem
Indexkép: