Egy diéta, ami fiatalon tart

Egy új tanulmány szerint a MIND-diéta követése akár 25%-kal is csökkentheti a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. És a legjobb benne az, hogy ez akkor is igaz, ha valaki csak idősebb korában kezd el odafigyelni az étkezésére! A kutatók közel 93 ezer ember adatainak hosszú távú elemzése alapján jutottak erre a megdöbbentő eredményre.

Mi az a MIND-diéta, és miért működik?

A MIND-diéta a mediterrán és a DASH étrend okos ötvözete. Célja egyértelmű: megóvni az agyunkat az öregedés káros hatásaitól. A hangsúly a zöld leveles zöldségeken, bogyós gyümölcsökön, teljes kiőrlésű gabonákon, dióféléken, halakon, baromfihúson, hüvelyeseken és az olívaolajon van – ezek mind olyan élelmiszerek, amelyek gyulladáscsökkentőek és támogatják az agyi funkciókat.

És hogy mennyire szigorú? Meglepően rugalmas! Például elég heti két alkalommal bogyós gyümölcsöt enni, sőt olykor még egy pohár bort is megenged.

A kutatás kulisszatitkai

A Hawaii Egyetem Multiethnic Cohort Study nevű programja keretében 45-75 év közötti embereket vizsgáltak, különböző etnikai csoportokból. Tíz évvel azután, hogy elsőként rögzítették az étkezési szokásaikat, újra felmérték, ki mennyire tartotta be a MIND-diétát. Azok, akik jobban ragaszkodtak az előírásokhoz, 9%-kal kisebb eséllyel lettek demensek.

A legizgalmasabb felfedezés azonban azokhoz kapcsolódik, akik a tíz év alatt jelentősen javítottak az étkezésükön. Náluk 25%-kal alacsonyabb volt a demencia kockázata!

Soha nem késő változtatni!

Az üzenet világos: az egészséges táplálkozás bármely életkorban képes jótékonyan hatni az agy egészségére. Ne gondoljuk, hogy "már úgyis késő"! A MIND-diéta követése új lehetőséget ad arra, hogy aktív, szellemi frissességben eltöltött időskor elé nézzünk.

Mit (és mit ne) együnk?

Ajánlott:

• Zöld leveles zöldségek: heti 6 alkalommal
• Egyéb zöldségek: naponta
• Bogyós gyümölcsök: heti 2 alkalommal
• Diófélék: heti 5 alkalommal
• Hüvelyesek: heti 3 alkalommal
• Teljes kiőrlésű gabonák: naponta 3-szor
• Hal: heti 1 alkalommal
• Baromfi: heti 2 alkalommal
• Olívaolaj: főzési zsiradékként
• Bor: napi 1 pohár (opcionálisan)

Korlátozandó:

• Vaj és margarin: napi 1 evőkanálnál kevesebb
• Sajt: heti 1 adagnál kevesebb
• Vörös hús: heti 4 adagnál kevesebb
• Gyorsételek, sült ételek: heti 1-nél ritkábban
• Sütemények, édességek: heti 5 adagnál kevesebb

Ha tehát szeretnénk hosszú távon megőrizni szellemi frissességünket, érdemes minél előbb bevezetni ezeket a változtatásokat – akár fokozatosan is!

Forrás: health.com

Indexkép: Shutterstock