A paradicsom sokunk kedvence, azonban csak kevesen tudják, hogy a paradicsom leve mennyi mindenre jó! A paradicsom maga is nagyon egészséges, különösen a benne található likopin miatt, azonban ez a legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg.

Ezért ne csak nyersen fogyaszd a paradicsomot

A vitaminok többségének nem tesz jót, ha valamilyen feldolgozó művelet hatásának tesszük ki, de nem úgy van ez a likopinnal. A likopin ugyanis a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni. Ráadásul éppen ezen ok miatt érdemes a paradicsomot nem csupán nyers formában, hanem főzve, sütve, vagy akár levesként, szószként fogyasztani.

A likopin napi bevitele minimum 20 mg. Ehhez azonban, ha nyers paradicsomból szeretnénk ezt fedezni, legalább egy kilót kellene belőle elfogyasztanunk. Ellenben, ha hőkezelt paradicsomot fogyasztunk, háromszor annyi likopont tudhatunk magunkénak.

A paradicsomlé igazi kincs

A paradicsomlé jóval több, mint egy frissítő ital. Valódi tápanyagbomba, tele vitaminokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal - tudjuk meg a kiskegyed.hu írásásból.

Éppen ezért nagyon megéri minden nap paradicsomlevet inni. A Nutrition Journal tanulmánya alapján azok a hölgyek, akik 8 héten át minden nap megittak 280 ml paradicsomlevet, nemcsak jelentős testsúly- és testzsírcsökkenést tapasztaltak, hanem javult az emésztésük, a hangulatuk és az immunrendszerük is.

Ennek pedig az oka a paradicsomban lévő likopin. Ez az erőteljes antioxidáns segít leküzdeni a gyulladást, csökkenti az oxidatív stresszt, és támogatja a szív- és érrendszert. Sőt, egy pohár paradicsomlé fedezi a napi C-vitamin-szükségletünk 74%-át, emellett tartalmaz A-vitamint, káliumot, B6-vitamint, folsavat, magnéziumot és K-vitamint is.

A rendszeres paradicsomlé fogyasztás csökkenti a vérnyomást, növeli az erek rugalmasságát és gátolja a „rossz” LDL-koleszterin oxidációját. A rendszeres  paradicsomfogyasztás 11%-kal csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát is. A paradicsomlevet bátran fogyaszthatják a fogyókúrázók, de azok is számíthatnak rá, akik fizikailag megterhelő munkát végeznek, hiszen kiváló nátrium-, kálium- és magnéziumforrás. De a paradicsomlét sportolás után is érdemes fogyasztani, hiszen segíti a regenerációt. 


paradicsom

A paradicsom italként is kiváló. Fotó: Shutterstock

Ha azt szeretnénk, hogy igazán jól hasznosuljon a likopin, keverjünk a paradicsomléhez egy kevés olívaolajat. Azonban, ha nem mi magunk készítjük a paradicsomlevet, érdemes nagyon megnézni annak dobozát, hiszen akár 980 mg nátrium is lehet bennük, ami a napi ajánlott mennyiség 43%-a. Vásároljuk tehát a hozzáadott só- és cukormentes változatot, sőt, inkább készítsük el mi magunk!

Nem mindenkinek ajánlott azonban a paradicsomlé. Annak, akinek refluxa van, vagy irritábilis bél szindrómával küzd, nem ajánlott. esz, inkább kerüld, mert ronthatja a tüneteket az alacsony pH-értéke miatt.

Ismerd meg a likopint

A likopin gondoskodik a paradicsom csodás, piros színéről, de ennél jóval többre képes. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket. A szabad gyökök elszaporodása esetén gyorsabbá válik a sejtek öregedése, ezáltal megnő a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata is. A legnagyobb eredményeket a prosztata- és az emlőrák kezelésében érték el a likopinnal.

A likopint szervezetünk magától nem tudja előállítani. A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól, emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele. A paradicsom esetében a likopintartalom az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A likopin a paradicsom mellett a grapefruitban, a görögdinnyében, sőt, még a csipkebogyóban is megtalálható.