Gombapörkölt, tejszínes-gombás tészta vagy rántott gomba – ugye, neked is összefut a nyál a szádban? De vigyázz, mert a gomba a hűtőd legtrükkösebb lakója: ha nem figyelsz, pillanatok alatt megromlik és óriási bajt okozhat!

Mikor NE edd meg a gombát?

Nem elég, hogy egyes gombafajok alapból veszélyesek lehetnek, de még a bolti csiperke is borsot törhet az orrod alá, ha nem megfelelően tárolod - olvassuk a hazipatika.com írásában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint az alábbi jelek esetén azonnal búcsúzz el a gombádtól:

  • puha, nyálkás felszín
  • furcsa, a fajtára nem jellemző szín (elszíneződés)
  • kellemetlen, szokatlan szag
  • penészfoltok

Ha csak egyet is tapasztalsz, ne kockáztass: irány a kuka!

Hogyan tárold helyesen a gombát?

A gombák 3-7 napig bírják a hűtőben, de csak ha jól bánsz velük! A legjobb, ha papírzacskóba teszed őket, így elkerülöd a befülledést és tovább maradnak frissek. Ha műanyag tálcás, fóliázott gombát vettél, szúrj néhány lyukat a fóliára, vagy résnyire nyisd ki – hadd szellőzzenek a gombafejek! Ügyelj arra is, hogy csak közvetlenül felhasználás előtt mosd meg, mert a nedvességtől hamarabb romlik meg a gomba.

Ne dobd ki a gomba héját és tönkjét sem, ha nem sérült vagy földes! Ezekből isteni alaplevet főzhetsz, vagy mehetnek a komposztba. Fagyasztani is lehet, de inkább készételként (pl. gombapörkölt formájában) tedd el, mert a nyers gomba víztartalma miatt felengedés után már nem lesz az igazi.


gomba

A gomba helyes tárolása nagyon lényeges. – Fotó: Shutterstock

A gomba finom és egészséges

100 gramm csiperkében mindössze 22 kcal van, miközben 3,1 g fehérjét, 2,3 g szénhidrátot és 1 g rostot is beviszel vele. És most kapaszkodj meg: ennyi gombával a napi D-vitamin-szükségleted ötszörösét fedezed! Ráadásul tele van B-vitaminokkal, foszforral, káliummal, rézzel és szelénnel, a kucsmagomba pedig még vasat, cinket és mangánt is tartalmaz. 

A csiperke gomba segít elkerülni a szív- és érrendszeri problémákat, és még a rák kialakulását is megelőzheti. Ennek oka, hogy a csiperkegomba bővelkedik élelmi rostokban, fehérjében, enzimekben, poliszacharidokban. A gomba ezen kívül hozzájárul a pajzsmirigy harmonikus működéséhez, felgyorsítja a körmök és a haj növekedését, továbbá nagyon sok benne az aminosav.


A csiperke gomba ezen kívül még támogatja az immunrendszert is. Mindezeket az előnyöket pedig még tartósított formában is nyújtja Kísérletek bizonyítják, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet.

Ráadásul a D-vitamin bevitel is megoldható gombákkal. Az emberekhez hasonlóan a gombák is képesek D-vitamint szintetizálni, ha UV-fény éri őket. A gombák azonban D2-vitamint termelnek, amely segít megemelni a vér D-vitamin-szintjét. Egyes vadon termő gombák kiváló D2-vitamin-források, mivel nagy mennyiségű UV-fényt kapnak. Egy csészényi kucsmagomba például 136 NE D-vitamint rejt.

Így tartósítsd a gombát

A gombával nagyon óvatosan kell bánni. Nem elég, hogy minden esetben ellenőrzött forrásból kell beszerezni, az is nagyon fontos, hogy csakis friss gombából főzzünk, és szinte azonnal fogyasszuk is el a belőle készült ételt, hiszen az már pár nap tárolás után is ételmérgezést okozhat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha nem tudjuk rögtön elfogyasztani a gombát, akkor megfelelő módon tartósítsuk.


  • A tartósításkor ügyeljünk rá, hogy a gomba minden esetben teljesen kifejlett legyen, emellett friss és sérülésmentes.
  • Az egyik legegyszerűbb tartósítási módszer, ha a gombát sós lében tartósítjuk. Ehhez szükségünk lesz sóra, babérlevélre, fokhagymára és rozmaringra. A gombát főzzük meg sós vízben, mely főzési idő fajtánként változó. Ezután ízlés szerint készítsük el a fűszeres levet, babérlevélből, rozmaringból és zúzott fokhagymából, majd szűrjük le és forraljuk össze a sós lével. A gombát tegyük steril üvegekbe, majd öntsük rá a forró, fűszeres levet úgy, hogy teljesen ellepje, és zárjuk le az üveget. Ezután tegyük száraz dunsztba, és hagyjuk kihűlni.
  • Savanyúságként is el tudjuk tenni a gombát. Ehhez sót, cukrot, ecetet, fokhagymát vagy hagymát, egész borsot, babérlevelet, koriandert, mustármagot és chilit használjunk. Az első lépés itt is a gomba sós vízben történő megfőzése, majd készítsük el az ecetes levet, forraljuk fel, majd a forrás után még 15 percig főzzük. A leszűrt gombát tegyük steril üvegekbe, majd öntsük rá a forró levet úgy, hogy teljesen elfedje, zárjuk le az üveget, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.
  • Az olajos gombához hevítsünk egy kis olajat a serpenyőben, majd dobjunk rá egy kevés apróra vágott fokhagymát. A gombát vágjuk szeletekre, majd adjuk hozzá a fokhagymához, sózzuk és borsozzuk meg, amikor pedig puhára pároltuk, tegyük üvegekbe. Az üvegeket alaposan zárjuk le, majd tegyük egy nagy lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ne lógjanak ki belőle az üvegek. Forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk benne kihűlni az üvegeket.
  • A gombát meg is tudjuk szárítani. Aszalógépben ehhez nagyjából 6-10 órára lesz szükség, amelyhez 5-6 mm-es szeletekre kell a gépbe tenni a megtisztított gombát. Akkor végeztünk jó munkát, ha a gomba pattanva törik. Ezután tegyük jól zárható, steril üvegbe.

A gomba igazi szuperélelmiszer, de csak akkor, ha frissen és biztonságosan fogyasztod. Figyeld a jeleket, tárold okosan, és használd ki minden részét – így nem csak finom, de gazdaságos is lesz a főztöd!