A te kerteden is van cukkini? Nagyon sokan vagyunk így vele, hiszen igazán könnyen termeszthető, ráadásul nagyon finom és egészséges zöldség. Néha viszont óvatosnak kell lenni vele, mert akár mérgező is lehet. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz. Azonban, a cukkini héja sajnos a legtöbbször nem kerül felhasználásra, pedig igazi kincs a kertben!

Ezt tedd a cukkini héjával

A cukkini héja nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, ezért még véletlenül se dobjuk ki! A cukkini héja igazi kincs a kertben - tudjuk meg a mindmegette.hu írásából.

A cukkini héjában nagyon sok értékes tápanyag van, mint például a következők:

  • kálium – amely elősegíti a növény virágzást és a terméshozamot
  • kalcium – amely a növényi sejtfalak szilárdságáért felel
  • magnézium – melynek fontos szerepe van a fotoszintézisben és
  • kén – amely javítja a növények ellenálló képességét. Ezek a tápanyagok elengedhetetlenek a növények egészséges fejlődéséhez, éppen ezért érdemes a cukkini héját hasznosítani a kertben. Erre három módszer is létezik.

  1. A cukkini héja kerüljön a komposztba. Mivel gyorsan lebomlik, hamar értékes humusszá alakul.
  2. Ha épp dísznövényeket vagy palántákat ültetünk, tegyünk egy maréknyi cukkinihéjat az ültetőgödör aljára, majd fedjük be egy kis földdel, és csak ezután ültessük el a növényt. A héj a bomlása közben így tápanyaggal látja el a növény gyökérzetét.
  3. A cukkini héjából készítsünk tápoldatot, így még a szobanövények is részesülhetnek belőle. Ehhez egy marék cukkinihéjat és a levágott végeket tegyük egy nagy befőttesüvegbe. Öntsünk rá forró vizet, és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Ezután szűrjük le, és a levet használjuk fel öntözéshez, a maradékot pedig egyszerűen csak dobjuk bele a komposztba.

Legyen a te kertedben is cukkini

Ha még nincs cukkini a kertünkben, akkor ezen feltétlenül változtatnunk kell, hiszen a cukkini azon ritka növények egyike, melynek a virágját, a magját és még a héját is el lehet fogyasztani. 

A cukkini fény és melegigényes növény, azonban a talaj típusára nem igényes, csupán annak magas tápanyag tartalmához ragaszkodik. Viszont kis helyen ne gondolkodjunk a termesztésében, hiszen legalább egy méteres tőtávolsággal kell elvetni a magjait.

A legegyszerűbb ugyanis magról szaporítani, melyhez alakítsunk ki fészkeket, melyeket az ültetést megelőzően javítsunk fel istállótrágyával. Egy fészekbe érdemes legalább két magot vetni. A cukkini a fejlődése kezdeti szakaszában nagyon is vízigényes, de később is szüksége van a rendszeres öntözésre. Ezen kívül folyamatosan kapálni kell, hogy megakadályozzuk körülötte a gyomok elszaporodását.


cukkini

A cukkini héja is nagyon hasznos. Fotó: Shutterstock

Ellensége a lisztharmat, de sajnos a meztelencsigák is igazi cukkini rajongók. Palántázhatjuk is, hogy felgyorsítsuk a folyamatokat. A palántákat 2-3 lombleveles állapotban kell elkezdeni edzeni, majd májusban nyugodtan ki lehet ültetni őket a fészkekbe.

Érdemes minden évben új helyre vetni a cukkinit, sőt, akár még ágyba is vethetjük! A dombos ágyat ősszel kell előkészíteni. Az ágyak másfél méter szélesek legyenek, és ügyeljünk rá, hogy a kert azon pontján kerüljenek kialakításra, ahol a legtöbb napfényt és meleget fogják kapni. Az ágy közepén halmozzunk fel ágakat, napraforgószárat, majd tegyünk rá füves részével lefordítva egy réteg gyeptéglát.

Ezután kerüljön rá egy réteg levél, melyet földdel keverünk össze. Ezt fedjük le 15 cm humusszal. Az így kapott ágyás körülbelül 1 méter magas lesz. Ide kerülnek majd a cukkinik. Ez azért különösen hasznos, mert a jobban felmelegedő talajon a növények hamarabb lesznek képesek megérlelni terméseiket, mint a sík földbe ültetve.


Ezért érdemes sok cukkinit enni

Habár a cukkini 95%-ban víz, mégis rengeteg hasznos tápanyag van benne. A cukkini a C-vitamin, a folsav és a karotin tartalma miatt nagyon egészséges. De ezen kívül mangán, kalcium, réz, magnézium, kálium, cink és foszfortartalma is jelentős. A-vitamin tartalma segít a szemünknek, antioxidánsai pedig felveszik a harcot a szervezetünket megtámadó betegségekkel szemben, és a szürke hályog kialakulásának esélyét is jelentősen lecsökkentik.

Magas víztartalma miatt segíti az emésztést, és gátolja a székrekedés kialakulását. Bármennyit fogyaszthatunk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostban gazdag élelmiszerek többsége. Tápértékének nagy része a héjában található, így érdemes a fiatalabb példányokat fogyasztani, mert azoknak a zsenge héját nem kell meghámozni.