A cukkinit igazán gyerekjáték termeszteni. Ráadásul igazán finom és egészséges. Éppen ezért, óriási hibát követsz el, ha nem adsz neki helyet a kertedben. Ez a különleges zöldség nem olyan régen vált ismertté hazánkban, amit leginkább is dr. Bálint Györgynek, azaz Bálint gazdának köszönhetünk.

Ő volt az, aki a 70-es években egy olaszországi szakmai látogatás során elhozott és szétosztott cukkini magokat, amelyek nagyban hozzájárultak a növény magyarországi elterjedéséhez. Márpedig Bálint gazda soha nem tévedett a növényekkel és természetesen a cukkinivel kapcsolatban. A cukkini ugyanis azon ritka növények egyike, melynek a virágját, a magját és még a héját is el lehet fogyasztani. Nagyon egészséges és még a gyerekek is szívesen fogyasztják, ami különösen vonzóvá teszi.

Ismerd meg a cukkinit!

A cukkini a kabaktermésű növények családjába tartozik, ahová a görögdinnye, a tök, és az uborka is. Nagy, márványozott leveli csőszerű, hengeres levélnyélen ülnek. Indákat nem növeszt. Azonban ne kövessük el azt a hibát, hogy túlságosan közel vetjük el a magjait a rokonaihoz, például a tökhöz, vagy az uborkához, hiszen a titkos kapcsolatukból született növények ugyan nagyon szépek lehetnek, de általában ízélményt nem szoktak adni.

A cukkini virágai váltivarúak, egy bokron, de külön jelennek meg a sárga színű, tölcsérre emlékeztető hím- és nővirágok. Bár elsőre valóban nagyon hasonlít a termése az uborkára, szép, sima felületéről egyből felismerhetjük, hogy nem róla van szó. Magja sem az uborkáéhoz, hanem jóval inkább a spárgatökéhez hasonló.

Így legyen a te kertedben is cukkini

A cukkinit, ahogyan már korábban is írtuk, gyerekjáték termeszteni. Éppen ezért nyugodtan adjunk egy kis helyet a család legfiatalabb tagjainak a kertben és legyen ez az első zöldség a saját kis veteményesünkben. A cukkini ugyanis nem fog csalódást okozni. Azonban van néhány apróság, amire ügyelni kell a cukkinivel kapcsolatban.

A cukkini fény és melegigényes növény, a talaj típusára nem igényes, csupán annak magas tápanyag tartalmához ragaszkodik. Nem foglal kevés helyet, hiszen legalább egy méteres tőtávolsággal kell vetni.

A legegyszerűbb magról szaporítani, melyhez alakítsunk ki fészkeket, melyeket az ültetést megelőzően javítsunk fel istállótrágyával. Egy fészekbe érdemes legalább két magot vetni. A cukkini a fejlődése kezdeti szakaszában nagyon vízigényes, de később is szüksége van a rendszeres öntözésre. Ezen kívül folyamatosan kapálni kell, hogy megakadályozzuk körülötte a gyomok elszaporodását.


cukkini

A cukkininek helye van a kertben. Fotó: Shutterstock

Ellensége a lisztharmat, de sajnos a meztelencsigák is igazi cukkini rajongók. Palántázhatjuk is, hogy felgyorsítsuk a folyamatokat. A palántákat 2-3 lombleveles állapotban kell elkezdeni edzeni, majd májusban nyugodtan ki lehet ültetni őket a fészkekbe.

A magnyerés szempontjából érdemes egy termést meghagyni, kiszedni belőle a magokat, tisztára mosni azokat, és megszárítani.

Tegyük ágyba a cukkinit

Érdemes minden évben új helyre vetni a cukkinit. Akár ágyba is ültethetjük, amit ősszel kell előkészíteni. Az ágyak másfél méter szélesek legyenek, és ügyeljünk rá, hogy a kert azon pontján kerüljenek kialakításra, ahol a legtöbb napfényt és meleget fogják kapni. Az ágy közepén halmozzunk fel ágakat, napraforgószárat, majd tegyünk rá füves részével lefordítva egy réteg gyeptéglát.

Ezután kerüljön rá egy réteg levél, melyet földdel keverünk össze. Ezt fedjük le 15 cm humusszal. Az így kapott ágyás körülbelül 1 méter magas lesz. Ide kerülnek majd a cukkinik. Ez azért különösen hasznos, mert a jobban felmelegedő talajon a növények hamarabb lesznek képesek megérlelni terméseiket, mint a sík földbe ültetve.

Nem csak finom, egészséges is

A cukkini 95%-ban víz, ezért akkor is bátran fogyaszthatjuk, ha ügyelni kell a súlyunkra. Igazán finom, de ezen kívül még nagyon egészséges is, hiszen magas a C-vitamin, folsav és karotin tartalma. Ezen kívül bőségesen van még benne mangán, kalcium, réz, magnézium, kálium, cink és foszfor is. A-vitamin tartalma segít a szemünknek, antioxidánsai pedig felveszik a harcot a szervezetünket megtámadó betegségekkel szemben, és a szürke hályog kialakulásának esélyét is jelentősen lecsökkentik.

Magas víztartalma miatt segíti az emésztést, és gátolja a székrekedés kialakulását. Bármennyit fogyaszthatunk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostban gazdag élelmiszerek többsége. Tápértékének nagy része a héjában található, így érdemes a fiatalabb példányokat fogyasztani, mert azoknak a zsenge héját nem kell lehámozni.

Éppen ezért ne hagyjuk ki, hogy cukkini teremjen a kertünkben!