Májusban nemcsak a bodza illata csapja meg az orrunkat, hanem a friss, színpompás zöldségek és gyümölcsök kavalkádja is levesz minket a lábunkról. A szezonális étkezés nem csupán trend – valójában az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a testünkkel és a környezettel. A hazai piacok kínálata most valódi superfood-kincsesbánya: nem kell messzi kontinensekről érkező egzotikumokra vadászni, ha szuperélelmiszert szeretnénk!

Hazai csodák a tányéron

A spárga, a rebarbara és a zöldborsó a május igazi sztárjai. A spárga gyengéd íze és vitamintartalma mellett a veséinket is segíti kitakarítani, míg a rebarbara üdítő savassága mellett bővelkedik C-vitaminban és antioxidánsokban. A frissen fejtett zöldborsó pedig tele van rostokkal, vassal és fehérjével, így igazán tápláló étel.

A retekről és a spenótról se feledkezzünk! A retek, bár szerény küllemű, igazi méregtelenítő, és ha megsütjük, új oldaláról ismerhetjük meg. A spenót gazdag vasban, folsavban, és még a turmixba is csempészhetjük.

A zsenge fejes káposzta és a főzőtök is új szintre emelhető: például sütőben karamellizálva vagy krémlevesként.

Édes májusi falatok

Az eper és a cseresznye C-vitamin-, antioxidáns-tartalma, gyulladáscsökkentő hatása és persze mennyei íze is aranyat ér. Próbáld ki őket joghurtos pohárkrémben vagy akár salátában!

Ne hagyjuk, hogy a superfood csak a chia magokról és maca porokról szóljon. A magyar föld kincsei is bőven megérdemlik ezt a címet – és még sokkal ízletesebbek is!

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock