A paradicsom általában minden kertben helyet kap. De akinek nincs kertje, általában az sem hagyja ki, hogy saját paradicsomot tehessen az asztalra, így az erkélyeken is helyet szokott kapni. Azonban, ha igazán bőséges paradicsom termést szeretnénk, nem elég, ha jól gondoskodunk az elültetett palántáról. Már azzal is nagyon sokat tehetünk a finom és bőséges termésért, ha jól ültetjük el a palántát!
Így ültesd el a paradicsom palántáját
A paradicsom palántájánál nagyon fontos, hogy megfelelő mélységbe kerüljön az ültetéskor. Ugyanis sokkal mélyebbre, akár 5-10 centiméterrel mélyebbre kell ültetni, mint ahogy palántaként a szára kibújt a földből. Egészen az alsó levelekig fedjük be földdel a növényt, hiszen ettől a talajban lévő szárrész teljes hosszában gyökeret növeszt, melynek segítségével több tápanyagot tud felvenni.
Erre azért is van igazán nagy szükség, mert egyre melegebb van nyáron, így sokat segíthetünk a paradicsomnak, ha ki tudja használni azon kedvező tulajdonságát, hogy minél nagyobb felületen képes nedvességet és tápanyagot felvenni a talajból. Így nem csak hogy életerősebb növényt kapunk, hanem még a a kártevőknek, kórokozóknak is jobban tud ellenállni.
A mélyebbre ültetés mellett a másik lehetőségünk, hogy a paradicsom palánta szárának alsó harmadát a földben elfektetjük és szinte vízszintesen ültetjük ki a szabadföldbe. Az se tartson minket vissza, ha nincs megfelelően hosszú szára a növénynek. Ekkor távolítsuk el róla az alsó levélpárokat, és így már kellő hosszúságú szárat kapunk ahhoz, hogy vízszintesen el tudjuk ültetni a paradicsompalántát.
Nagyon megéri, hiszen a mélyebb és kiterjedtebb gyökérrendszer azon túl, hogy jóval több tápanyagot képes felvenni, még a növény stabilitását is megnöveli. Ezáltal jóval kevesebb kárt fog benne okozni egy szélvihar, és a gyümölcs súlyát is sokkal jobban el fogja tudni viselni. Mivel a növény a vízszintes ültetés miatt jóval több tápanyagot képes felvenni a talajból, a növekedése is erőteljesebb lesz és jóval nagyobb lesz a terméshozam is. A paradicsomokat 30-50 cm távolságra ültessük el egymástól.
Védd is meg a paradicsomot
Nem árt, ha rögtön meg is védjük a palántákat a kártevőktől. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna.
Érdemes mulccsal takarni a paradicsom körül a talajt, hiszen így védjük a kiszáradástól, és a gyomokat is meggátoljuk a növekedésben. Ahogy növekszik, úgy kötözzük folyamatosan a paradicsom szárát a karóhoz, nehogy eldőljön. Azért, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz.
A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki, és rendszeresen öntözzük, azonban ne álljon a pangó vízben. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak.
Kacsolni se felejts el
A kacsolás, ugyan nagyon tudományosan hangzik, valójában igazán egyszerű feladat, azonban semmi esetre se hagyjuk ki! A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.
Ha így ülteted el, bőségesen terem a paradicsom. Fotó: Shutterstock
Amennyiben balkonládában fogjuk nevelni a paradicsomot, mindenképpen tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel töltsük fel a ládát. Az ültetés után nyomkodjuk körbe a palánta körül a földet, majd alaposan öntözzük meg. Ügyeljünk rá, hogy lyukas legyen a balkonláda alja, hogy a felesleges víz könnyen el tudjon távozni, és ne pangjon.
Ügyeljünk a kikötözésére, és hogy még véletlenül se tudjon felborulni, egy nagyobb szél estében sem. Néhány hét múlva szüksége lesz tápoldatozásra. Rendszeresen öntözzük úgy, hogy a leveleit ne érje a víz.
Ezért egyél sok paradicsomot
Bár a piros a legelterjedtebb, létezik sárga, rózsaszín, narancssárga, lila, sőt, még fekete paradicsom is. De nem csak azért fogyasztjuk, mert szép és finom. Az egészségünkre is kiváló hatással van. A tomatin nevű alkaloidjából gombás betegségek és gyulladásos folyamatok elleni krémet készítenek. A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.
Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és a bőrön lévő foltok halványításában. Sőt, ha leégünk kertészkedés közben, használjuk ki bőrnyugtató hatását és tegyük égett bőrünkre. Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyorsan enyhíteni fogja a kellemetlenségeket. Étvágyserkentő hatású, így érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.Cikk_Oldal_AdsenseBeillesztheto
A likopin egy vörös színű karotinoid, amelynek a paradicsom a piros színét köszönheti. A paradicsom mellett a grapefruitban, a görögdinnyében, sőt, még a csipkebogyóban is megtalálható. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.
A szabad gyökök elszaporodása esetén gyorsabbá válik a sejtek öregedése. Ezáltal megnő a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata is. A legnagyobb eredményeket a prosztata- és az emlőrák kezelésében érték el a likopinnal.
A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.
A paradicsom esetében a likopintartalom az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legjobban a paradicsomból nyerhető ki, azon belül is a legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg.
A vitaminok többségének nem tesz jót, ha valamilyen feldolgozó művelet hatásának tesszük ki, de nem úgy van ez a likopinnal. A likopin ugyanis a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni. Ráadásul éppen ezen ok miatt érdemes a paradicsomot nem csupán nyers formában, hanem főzve, sütve, vagy akár levesként, szószként fogyasztanunk.
Ajánlott napi bevitele minimum 20 mg. Ehhez azonban, ha nyers paradicsomból szeretnénk ezt beszerezni, legalább egy kilót kellene belőle elfogyasztani. Ellenben, ha hőkezelt paradicsomot fogyasztunk, háromszor annyi likopint tudhatunk magunkénak.
Ha ezeket mind tudjuk, egészen biztosan paradicsomi állapot lesz a kertünkben!