Akinek van kertje, vagy akár egy erkélye, az valószínűleg elgondolkodik azon, hogy legyen helye ott a saját paradicsomnak is. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon ültetjük el a paradicsom palántáját, ha igazán bőséges termést szeretnénk. Az ültetés követően pedig nem ár azzal sem tisztában lenni, hogy mire van szüksége a paradicsomnak ahhoz, hogy paradicsomi állapotokban nevelhesse gyümölcsét. Segítünk hát eligazodni a paradicsom finom világában.

Így ültesd el a paradicsom palántáját

Nagyon fontos a paradicsom palántájának esetében, hogy megfelelően mélyre ültessük. A paradicsomot sokkal mélyebbre, akár 5-10 centiméterrel mélyebbre kell ültetni, mint ahogy palántaként a szára kibújt a földből. Egészen az alsó levelekig fedjük be földdel a növényt, ugyanis ettől a talajban lévő szárrész teljes hosszában gyökeret növeszt, melynek segítségével több tápanyagot tud felvenni.

Erre azért is van igazán nagy szükség, mert egyre melegebb van nyáron, így sokat segíthetünk a paradicsomnak, ha ki tudja használni azon kedvező tulajdonságát, hogy minél nagyobb felületen képes nedvességet és tápanyagot felvenni a talajból. Így nem csak hogy életerősebb növényt kapunk, hanem még a a kártevőknek, kórokozóknak is jobban tud ellenállni.

paradicsom palánta ültetés kert

Ültesd vízszintesen a paradicsom palántát, hidd el, nagyon megéri. Fotó: Shutterstock

A mélyebbre ültetés mellett a másik lehetőségünk, hogy a paradicsom palánta szárának alsó harmadát a földben elfektetjük és szinte vízszintesen ültetjük ki a szabadföldbe. Ha nincs olyan hosszú szárunk, akkor szedjük le óvatosan az alsó levélpárokat, és így már kellő hosszúságú szárat kapunk ahhoz, hogy vízszintesen el tudjuk ültetni a paradicsom palántát.


A mélyebb és kiterjedtebb gyökérrendszer ráadásul jóval nagyobb stabilitást is jelent a növény számára, így jóval kevesebb kárt fog benne okozni egy szélvihar, és a gyümölcs súlyát is sokkal jobban el fogja tudni viselni. Mivel a növény a vízszintes ültetés miatt jóval több tápanyagot képes felvenni a talajból, a növekedése is erőteljesebb lesz és jóval nagyobb lesz a terméshozam is. A paradicsomokat 30-50 cm távolságra ültessük el egymástól.

Mivel sajnos nem csak mi szeretjük a paradicsomot, célszerű rögtön permetezni is. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek ugyanis megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna.

Érdemes mulccsal takarni a paradicsom körül a talajt, hiszen így védjük a kiszáradástól, és a gyomokat is meggátoljuk a növekedésben. Ahogy növekszik, úgy kötözzük folyamatosan a paradicsom szárát a karóhoz, nehogy eldőljön. Azért, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz.

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki, és rendszeresen öntözzük, azonban ne álljon a pangó vízben. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak.

Válaszd ki, milyen paradicsomot szeretnél

Ha paradicsomot szeretnénk, érdemes eldönteni, hogy milyen fajta lesz a tökéletes választás a számunkra. A paradicsomfajták egy része 50-70 cm magas bokrocska lesz, amelynek nincs szüksége támasztékra. Azonban a folytonos növekedésű fajták számára mindenképp szükséges a karózás, különben a termés súlya alatt könnyen a földre kerülhetnek.

Az Ace 55 óriási bogyókkal lát el minket, mely akár friss fogyasztásra, akár befőzésre is kiváló. A Balkonstar nem véletlenül kapta a nevét, hiszen törpe növekedése miatt kiváló a balkonládákban. Korai érésű, apró, gömb alakú bogyói nagyon is alkalmasak friss fogyasztásra. Ha viszont befőzésben gondolkodunk, és elég hely áll rendelkezésre hozzá a kertben, válasszuk a Buzau 50 fajtát. A Coralina fürtös koktélparadicsom igazán zamatos és sokáig tárolható, ha pedig a sárga szín a kedvencünk, a Goldkrone koktélparadicsom a legjobb választás.

A Kecskeméti 3 F1 nagyon korai fajta, és közepesen nagy bogyói vannak, míg a Lugas F1 késő őszig biztosítja a paradicsomot otthonunkban. A Manó igazán korai, gyors fejlődésű, ezért ha nem bírjuk kivárni a finom paradicsomot, nagyon jó választásnak bizonyulhat.

Csókolom a kacsóját

A kacsolás az egyik legfontosabb tevékenység a paradicsom körül. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

A paradicsom balkonládában is jól érzi magát

Amennyiben balkonládában fogjuk nevelni a paradicsomot, mindenképpen tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel töltsük fel a ládát. Az ültetés után nyomkodjuk körbe a palánta körül a földet, majd alaposan öntözzük meg. Ügyeljünk rá, hogy lyukas legyen a balkonláda alja, hogy a felesleges víz könnyen el tudjon távozni, és ne pangjon.

Ügyeljünk a kikötözésére, és hogy még véletlenül se tudjon felborulni, egy nagyobb szél estében sem. Néhány hét múlva szüksége lesz tápoldatozásra. Rendszeresen öntözzük úgy, hogy a leveleit ne érje a víz.

Egyél sok paradicsomot

Habár nyáron majdnem minden nap fogyasztjuk, mégis sokakat meglep, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs. Mint ahogyan az is, hogy habár napi szinten kerül az asztalunkra, évszaktól függetlenül, nálunk nem őshonos. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európába a spanyol és portugál hódítókon keresztül jutott el.

paradicsom

A paradicsom nem csak szép és finom, hanem nagyon egészséges is. Fotó: Shutterstock

Sokáig a paradicsom almájának nevezték, azonban ez ma már lerövidült, és csak paradicsomként emlegetjük. Az olasz nyelv azonban még megőrizte a korábbi elnevezést, hiszen a "pomodoro" szó jelentése aranyalma.

Bár a piros a legelterjedtebb, létezik sárga, rózsaszín, narancssárga, lila, sőt, még fekete paradicsom is. De nem csak azért fogyasztjuk, mert szép és finom. Az egészségünkre is kiváló hatással van. A tomatin nevű alkaloidjából gombás betegségek és gyulladásos folyamatok elleni krémet készítenek. A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és a bőrön lévő foltok halványításában. Sőt, ha leégünk kertészkedés közben, használjuk ki bőrnyugtató hatását és tegyük égett bőrünkre. Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyorsan enyhíteni fogja a kellemetlenségeket. Étvágyserkentő hatású, így érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.

A likopin egy vörös színű karotinoid, amelynek a paradicsom a piros színét köszönheti. A paradicsom mellett a grapefruitban, a görögdinnyében, sőt, még a csipkebogyóban is megtalálható. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.

A szabad gyökök elszaporodása esetén gyorsabbá válik a sejtek öregedése. Ezáltal megnő a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata is. A legnagyobb eredményeket a prosztata- és az emlőrák kezelésében érték el a likopinnal.

A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.

A paradicsom esetében a likopintartalom az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legjobban a paradicsomból nyerhető ki, azon belül is a legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg.

A vitaminok többségének nem tesz jót, ha valamilyen feldolgozó művelet hatásának tesszük ki, de nem úgy van ez a likopinnal. A likopin ugyanis a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni. Ráadásul éppen ezen ok miatt érdemes a paradicsomot nem csupán nyers formában, hanem főzve, sütve, vagy akár levesként, szószként fogyasztanunk.

Ajánlott napi bevitele minimum 20 mg. Ehhez azonban, ha nyers paradicsomból szeretnénk ezt beszerezni, legalább egy kilót kellene belőle elfogyasztani. Ellenben, ha hőkezelt paradicsomot fogyasztunk, háromszor annyi likopint tudhatunk magunkénak.

Legyen tehát paradicsomi állapot a kertünkben és a balkonládánkban egyaránt.