Egy friss tanulmány, amely több mint 120 000 ember adatain alapul, megerősítette: a flavonoidokban gazdag, változatos étrend nemcsak a betegségek ellen nyújt védelmet, de hozzájárulhat a hosszabb élethez is.
Mit mond a tudomány a flavonoidokról?
A Queen's University Belfast, az Edith Cowan University és a Bécsi Orvosi Egyetem kutatói által végzett tanulmány a Nature Food című folyóiratban jelent meg. A kutatás több mint egy évtizeden keresztül követte nyomon több mint 120 ezer, 40-70 év közötti személy egészségét. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja a flavonoidbevitel az egészségi állapotot.
Mi az a flavonoid?
A flavonoidok természetes növényi vegyületek, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Olyan ételekben találhatók meg, mint a tea, bogyós gyümölcsök, alma, étcsokoládé és sok más színes növényi eredetű étel.
Nemcsak a mennyiség, a sokféleség is számít
Dr. Benjamin Parmenter szerint a napi 500 mg flavonoid (nagyjából két csésze tea) fogyasztása 16%-kal csökkenti az összhalálozási kockázatot, továbbá 10%-kal a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és légzőszervi problémák esélyét.
A kutatás egyik legérdekesebb megállapítása azonban az volt, hogy azok, akik különféle forrásokból – például teából, bogyós gyümölcsökből, almából és étcsokoládéból – vitték be a flavonoidokat, még nagyobb egészségügyi előnyöket tapasztaltak. Tehát
nem elég sok flavonoidot fogyasztani – fontos, hogy minél változatosabb forrásból származzanak!
A különböző színű ételek különböző flavonoidokat tartalmaznak – fotó: Pixabay
Színes tányér – hosszú élet
A kutatás egyik társszerzője, Aedín Cassidy professzor így fogalmazott:
„Egyszerű, megvalósítható étrendi változtatásokkal – például többféle gyümölcs és zöldség beiktatásával – jelentősen javíthatunk egészségünkön."
Tilman Kuhn professzor pedig hozzátette:
„A tanulmányunk új bizonyítékot szolgáltat arra, miért érdemes követni azt a jól ismert tanácsot, hogy étkezéseink legyenek színesek. A különböző színű ételek különböző flavonoidokat tartalmaznak, ezáltal sokoldalúbb védelmet nyújtanak a szervezet számára."
Forrás: sciencedaily.com
Indexkép: Shutterstock