A savanyú káposzta már régóta a magyar konyha egyik alapétele, de az utóbbi időben világszerte egyre többen fedezik fel egészségre gyakorolt hatásait. Az EatingWell magazin szakértői most utánajártak, mi történik a testünkkel, ha naponta fogyasztunk ebből a tejsavas erjedéssel készülő finomságból.

Az első jó hír: a savanyú káposzta valóban szuperélelmiszer. Rengeteg benne a C-vitamin, ami nemcsak az immunrendszerünket támogatja, hanem bőrünk feszességéhez is hozzájárul, sőt a Nap káros sugaraitól is véd. De ez még nem minden! Az erjesztett káposzta tele van jótékony baktériumokkal, amelyek segítik a bélflórát, támogatják az emésztést, és pozitív hatással vannak a hangulatunkra is. Emellett magas rosttartalma hozzájárul az anyagcsere egészségéhez, valamint a méregtelenítéshez is.

A savanyú káposzta ráadásul külsőleg is szépít – a benne lévő antioxidánsok lassítják az öregedést, segítenek abban, hogy a bőr rugalmas és feszes legyen, hiszen elősegítik a kollagéntermelést. Nem mellesleg káliumot is tartalmaz, ami sokak étrendjéből hiányzik.

Azonban nem árt az óvatosság! Mivel sóval készül, a magas nátriumtartalom miatt nem ajánlott azoknak, akiknek alacsony sótartalmú diétát kell tartaniuk, például magas vérnyomás esetén. Továbbá kerülniük kell azoknak is, akik hisztaminérzékenyek vagy káposztára allergiásak. Egyes gyógyszerekkel – például MAOI-kal, melyeket szorongás, depresszió, kényszerbetegség és Parkinson-kór kezelésére szoktak felírni – is kedvezőtlenül kölcsönhatásba léphet.

Összességében a legtöbb ember számára napi egy adag savanyú káposzta valóban jótékony lehet, de nem árt kikérni az orvos véleményét, ha bármilyen kétség felmerül.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock