A smoothie-rajongók gyakran nyúlnak banánhoz és bogyós gyümölcsökhöz, amikor ízletes és egészséges italt szeretnének készíteni. De most kiderült: ez a párosítás nem mindig a legjobb ötlet! A Food & Function tudományos folyóiratban megjelent új kutatás szerint a banán meggátolja a bogyós gyümölcsök egyik legértékesebb összetevőjének, a flavanoloknak a hasznosulását.
A banánban található polifenol-oxidáz (PPO) enzim lebontja a flavanolokat, melyek olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek például csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kutatók szerint egy banános smoothie akár 84%-kal is csökkentheti a szervezet flavanolszintjét, ha bogyós gyümölcsökkel keverjük.
Ez azért is fontos, mert a flavanolokat tartalmazó ételek – mint az áfonya, ananász, szeder, eper, kakaó – segítik az egészséges öregedést, védenek a gyulladásokkal és fertőzésekkel szemben, sőt a bélrendszert is támogatják. A vizsgálatban részt vevő alanyok esetében csak a banános turmix mutatott látványosan csökkent flavanolszintet.
A megoldás? Kombináld a banánt például mogyoróvajjal, papayával, avokádóval vagy körtével. Ha pedig gyümölcsös ízre vágysz, válassz alacsony PPO-tartalmú társat: ananászt, mangót vagy narancsot!
Forrás: in.hu
Indexkép: Shutterstock