A mezőgazdaság a történelem során még soha nem nézett szembe olyan kihívással, mint amit a klímaváltozás most előidéz. Egy nemzetközi kutatócsoport átfogó elemzése szerint a globális felmelegedés a világ fő gabonáinak – kukorica, búza, rizs, szója, árpa, cirok – jelentős terméshozam-vesztését eredményezheti. Ezek a növények biztosítják az emberiség kalóriabevitelének több mint kétharmadát, így termelésük globális jelentőségű.
Évente csökkenő kalóriaellátás
A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy minden egyes Celsius-foknyi hőmérsékletemelkedés 121 kilokalóriával csökkenti az egy főre jutó napi élelmiszer-hozzáférést. Ha a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódnak, ez azt jelentheti, hogy emberek milliárdjainak étrendje válik elégtelenné – még akkor is, ha a gazdák igyekeznek alkalmazkodni a változásokhoz.
A kukorica különösen sérülékeny
A kutatás szerint a rizs kivételével minden vizsgált növény érzékenyen reagál a hőmérséklet növekedésére.
A kukoricánál a legrosszabb a helyzet: mérsékelt emissziós forgatókönyv esetén 12%-os, magas kibocsátás mellett pedig akár 28%-os terméscsökkenés is bekövetkezhet a század végéig.
A rizsnél bizonyos esetekben a melegebb éjszakák növelhetik a hozamot, de ez nem általánosítható a többi növényre.
A fejlett régiók sem kivételek
A kutatás egyik legmeglepőbb megállapítása, hogy nem a fejlődő országokban, hanem a gazdag mezőgazdasági térségekben – például az amerikai középnyugaton vagy Nyugat-Európában – várható a legnagyobb hozamcsökkenés. Ezek a régiók eddig nem mutattak jobb alkalmazkodási képességet, mint a szegényebb országok, ami aggasztó jel a jövő szempontjából.
Az alkalmazkodás nem elég
A kutatók szerint a mezőgazdasági gyakorlatok – mint például a fajtaszelekció, öntözés vagy műtrágya-használat – csak részben tudják ellensúlyozni az éghajlatváltozás hatásait. Michael Roberts, a Hawaii Egyetem kutatója úgy fogalmazott: a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy nem tudjuk előre jelezni a jövőbeli körülményeket. A legrosszabb forgatókönyv esetén akár tömeges éhezéshez és társadalmi instabilitáshoz is vezethet a terméskiesés.
Rendszerszintű változásokra van szükség
Az elemzés arra figyelmeztet: önmagában az alkalmazkodás nem lesz elegendő. A mezőgazdasági rendszer átfogó reformjára van szükség – a technológiától kezdve a termelési szerkezeten át egészen a globális együttműködésig. A cél nem csupán a terméshozamok fenntartása, hanem az élelmiszerbiztonság garantálása a klímaváltozással sújtott jövőben.
Forrás: ComputerTrends
Indexkép: Shutterstock