Egy új tanulmány komoly összefüggésre mutatott rá: akik rendszeresen fogyasztanak ultrafeldolgozott élelmiszereket – például csomagolt édességeket, virsliket vagy üdítőket –, azoknál nagyobb eséllyel alakulnak ki a Parkinson-kór korai, nem motoros tünetei. A megfigyelések szerint ezek az ételek növelhetik a depresszió, alvászavar, székrekedés, szaglásvesztés és testi fájdalmak megjelenését, még a betegség hivatalos diagnózisa előtt.
A 26 éven át tartó kutatás során közel 43 ezer ember étrendjét és egészségügyi állapotát vizsgálták. Kiderült, hogy napi 11 vagy több adag ilyen típusú étel elfogyasztása több mint kétszeresére növeli a Parkinson korai tüneteinek kockázatát. (Egy dobozos üdítő vagy 30 gramm burgonyachips is egy adag ilyen típusú ételnek számít.) Bár a kutatás nem bizonyít ok-okozati kapcsolatot, az eredmények mégis elgondolkodtatók.
A tudósok szerint az ultrafeldolgozott ételek megváltoztathatják a bél mikrobiomját, fokozhatják a gyulladást és az oxidatív stresszt, ezáltal közvetett módon károsíthatják az idegrendszert. Ez hosszú távon nemcsak Parkinson-kórhoz, hanem demenciához, kognitív hanyatláshoz és más idegrendszeri betegségekhez is vezethet.
A szakértők azt javasolják, hogy törekedjünk a tápanyagban gazdag, természetes ételek fogyasztására. Még ha a betegségre nincs is gyógymód, az étrend időben történő megváltoztatása jelentősen lassíthatja a tünetek kialakulását.
Forrás: health.com
Indexkép: Pixabay