Orbán Viktor, miniszterelnök bejelentette, hogy február 1-től korlátozzák 6 alapvető élelmiszer árát Magyarországon.

Ezeknek a élelmiszereknek az árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt – hangsúlyozott a miniszerelnök a Facebookra feltöltött videójában.

Korlátozzák Magyarországon a liszt árát

Korlátozzák Magyarországon a liszt árát – Fotó: Pxfuel

Jelen pillanatban még kérdéses, hogy milyen árakhoz térünk vissza február elsejétől, hiszen az árképzés minden üzletben egyedi, azt viszont a KSH adataiból tudjuk, hogy milyen átlagárak voltak 2021. októberében:

  • sertéshús, comb (csont és csülök nélkül): 1420 Ft/kg
  • csirkemellfilé (csont és bőr nélkül): 1600 Ft/kg
  • napraforgó-étolaj: 713 Ft/l
  • finomliszt: 203 Ft/kg
  • kristálycukor: 261 Ft/kg
  • pasztőrözött ESL 2,8 százalékos tej: 273 Ft/l (Viszont az UHT tartós, 2,8 százalékos tej dobozban 268 Ft/l volt.)

Orbán Viktor bejelentése sok kérdést is felvet. Kérdés, hogy melyik 2,8 százalékos tejet érinti az árstop és mi lesz a nagyobb kiszerelésű étolajokkal, lisztekkel. Csak a csirkemellfilére vonatkozik vagy a csontos-bőrös csirkemellre is? De azt is csak végleges rendeletből tudjuk meg, hogy ki és hogyan határozza meg az árakat. Ha a kereskedők saját nyilvántartásuk alapján állapítják meg, akkor nehezen lesz követhető a vásárlóknak, ha pedig hatósági ár lesz, akkor azt mi alapján kalkulálják.

Korábban a Húsiparosok Szövetségének elnöke beszélt arról, hogy drágulni fog a sertéshús, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója pedig 25-30 százalékos emelkedést jósolt a baromfitermékeknél.