Éjszaka délnyugat felől beborul az ég, és esőt, záport, zivatart okozó kiterjedt csapadékrendszer vonul északkelet felé. Délnyugaton hajnalban már elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet, ezzel szemben az északkeleti megyékben reggelig még csapadék nem várható. A szél többfelé lesz élénk, néhol erős, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A minimum-hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.

Agrometeorológia

Kiadós záporok enyhítik az aszályt a következő egy hétben – írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.

Hozzátették, hogy a talaj felszín közeli rétege a délnyugati országrész és a Szamosköz, Krasznaköz kivételével már rendkívül száraz, sokfelé a növények számára hasznosítható nedvességmennyiség kevesebb mint 30 százalékát tartalmazza, és a középső talajréteg is sokat veszített nedvességtartalmából az elmúlt egy hét során. A fél méternél mélyebb rétegek azonban továbbra is őrzik a tél első felében szerzett nedvességtartalmukat, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során.

Talajnedvesség 0-20

Talajnedvesség – Fotó: HungaroMet

Növények állapota

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, a kalászosok virágoznak, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen még kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, de az optimális fejlődéshez az eddiginél jóval több csapadékra lenne szüksége. A még sekélyen gyökerező napraforgó és kukorica az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődik. A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a napos idő, de a szemek növekedéséhez itt is több nedvesség kellett volna – emelték ki.

Időjárás-előrejelzés

Az előrejelzés szerint a következő egy hétben változékonyabb, az eddiginél csapadékosabb idő várható. Szombat reggelig területi átlagban 5 és 15 milliméter közötti csapadék hullhat, de lokálisan ennél jóval több is eshet. Szombaton és vasárnap kevesebb helyen kell záporokra, zivatarokra számítani, majd hétfőn és kedden ismét nagyobb területen várható csapadék, így összességében a következő egy hétben lehulló csapadék mennyisége az ország jelentős részén 30 és 50 milliméter között valószínű.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Jámbor Imre