A cél elhatározásához a koronavírus járvány kitörése, az ország alacsony élelmiszer-önellátottsági szintje és a közelmúltban Dél-Korea világháborús sérelmek miatt a japán termékekre bevezetett bojkottja is hozzájárult – írja a japantimes.co.jp.

Többek között a rizs export növelésével kívánják ezt a célt elérni – fotó: Bloomberg

A szigetország mezőgazdasági exportja (a halászati és erdészeti termékekeket is beleszámítva) a legutóbbi hét évben folyamatosan emelkedett, és elérte a 912 milliárd jent (mintegy 9,3 milliárd dollárt), csak kevéssel maradva el az 1.000 milliárdos céltól.

Abe Sindzo miniszterelnök szerint az új cél eléréséhez az alapvető feltételek adva vannak, és – elsősorban a gyümölcsök, a wagyu marhahús, illetve a halászati termékek és a rizs exportjának növelésével – teljesen megvalósíhatónak tűnik.

A wagyu más néven Kobe a világ legnevesebb és sokak által legfinomabbnak tartott marhahúsa – fotó: Pixabay

A 2020-as év eddig eltelt időszaka – a koronavírus járvány kitörése révén – komoly akadályokat támasztott a japán export gyors felfuttatása útjába, amit az ország lakosságának fokozatos elöregedése és a mezőgazdaságból való menekülése, valamint a halászzsákmány csökkenése is megnehezít.

Ugyanakkor elősegíti az export növekedését a japán lakosság enyhe csökkenése által kiváltott kisebb belső fogyasztás, továbbá terméseredményeknek és hozamoknak a műszaki haladás révén elérhető jelentős fokozódása.