A díjat a hazai oktatás, képzés, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő munka elismeréseként kaphatják meg a gazdasági élet szereplői. A díj 2000-ben történt alapítása óta a mindenkori oktatásért felelős miniszter évente maximum öt kitüntetést ítél oda az arra érdemes szervezeteknek, magánszemélyeknek.

A díjátadóra december 18-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor. A díjazottakat és a vendégeket Dr. Hoffmann Rózsa államtitkár, majd Dr. Pakucs János, a Kármán Tódor-díj szakmai kuratóriumának elnöke köszöntötte. 2012-ben 17 jelölt közül ismét öt díjazott volt. Ezek egyike a Hód-Mezőgazda Zrt.

A magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő munkáért kapta a vállalat, amely Hódmezővásárhely térségének egyik legmeghatározóbb mezőgazdasági nagyüzeme. Története kezdettől fogva összefonódott a mezőgazdasági szakoktatással.

Első jogelődjét, a Hódmezővásárhelyi Tangazdaságot 1949-ben csatolták az Állami Mezőgazdasági Gimnáziumhoz. A mezőgazdasági középiskolából szerveződött 1961-ben a felsőfokú Mezőgazdasági Technikum, majd az Állattenyésztési Főiskolai Kar, amely jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karaként működik. A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél alapvetően fontosnak tartják, hogy gyakorlaton résztvevők a mezőgazdaság minden területére kiterjedő korszerű, széleskörű és elmélyült gyakorlati ismeretekkel rendelkezzenek.

A Mezőgazdasági Kar hallgatói a Hód-Mezőgazda Zrt.-vel kötött megállapodás keretében rendszeresen végzik gyakorlataikat a gazdaság állattartó telepein, részt vesznek gépbemutatókon, takarmányozási, szénakészítési, silózási gyakorlatokon. Törzstenyészetei, vetőmagüzem, takarmányüzeme egyaránt képes közvetíteni a hallgatók számára a legkorszerűbb technológiai ismereteket.

Gyakorlatra a Mezőgazdasági Kar, a Mérnöki Kar, a Debreceni Tudományegyetem hallgatói járnak. Továbbá, a hódmezővásárhelyi HISZK Gregus Máté szakiskola, a makói Galamb József Szakképző Iskola, a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény orosházi iskolájának tanulói is. Figyelemre méltó, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési telepeire járnak gyakorlatra a budapesti Állatorvostudományi Egyetem hallgatói is. Általában 8 végzős és 8 alsóbb évfolyamos tölti ott a gyakorlatát. Sok esetben külföldi hallgatók is érkeznek 4-10 hetes összefüggő gyakorlatra.

A Hód-Mezőgazda Zrt. és az SZTE Mezőgazdasági Kar számos szakterületre kiterjedő együttműködésének jelentős szakmai értékén túl, a gazdaság több jogcímen igen jelentős anyagi támogatást nyújt a Karnak. Több mint 65 millió forint anyagi támogatásban részesítette a Szegedi Tudományegyetemet.