Feleslegessé válhat az erdőirtás?

Korábban már volt egy olyan globális kutatás, amely megmutatta, hogy az emberiség ez idáig a Föld erdőállományának több mint felét irtotta ki. Ez az arány pedig napról-napra csak emelkedik, hiszen a tevékenységet annak ellenére folytatjuk, hogy a fák növekedési üteme közel sem annyira gyors, mint a vágásé. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a szabályozatlan erdőirtás felelős a hatalmas árvizekért, valamint a nyári hőhullámokért is.

Egy nemzetközi kutatócsoport új összesítése szerint jelenleg nagyjából 3 billió fa található a Földön, amely több mint hétszerese a korábbi becsléseknek. A tanulmányban kifejtették, hogy az emberi tevékenység negatívan befolyásolja a fák mennyiségét északtól kezdve, egészen az egyenlítőig. Az új adatok szerint évente körülbelül 15 milliárd fát vágnak ki, ami hatalmas szám, tekintve, hogy ez minden évben egyre több lesz. Kiemelték továbbá, hogy a fák száma csak a kirakós egy darabja, ugyanis egy fa a tundrában közel sem egyenértékű egy esőerdőben élő fával.

A vágás fő oka, hogy az emberiség számára folyamatosan biztosított legyen a papír, a gyógyszer, a viasz, valamint a gumi és a bútor. Ezek előállításához ugyanis szinte minden esetben fát használnak fel. A felsorolt termékek nagy része már szinte a hétköznapok részévét képezik, lassan élni sem tudunk nélkülük.

Sikerült megoldást találni

Úgy tűnik, hogy talán megvan a megoldás arra, hogy ne kelljen ennyi erdőt feleslegesen kivágni. Ez minden szempontból jó, hiszen egyfelől szükségtelenné válik az erdőirtás, másfelől pedig továbbra sem kell lemondanunk semmiről. - írta meg a HVG.

A Materials Today folyóiratban korábban már publikáltak egy tanulmányt, ahol azt mutatták be, hogy végre sikerült az első, laborban történő fanövesztés. A kutatásnak köszönhetően az amerikai Massachusettsi Műszaki Intézet tudósa bebizonyította, ahhoz, hogy fát állítsunk elő, nincs többé szükség erdőirtásra. Erről az Interesting Engineering számolt be korábban.

A kutatóknak a Zinnia elegáns, azaz a legényvirág sejtjeinek felhasználásával sikerült ekkora eredményt elérniük. Létrehozták az első mesterséges, 3D fát. A módszernek hála pedig bármekkora és bármilyen formájú növényt képesek voltak ezzel a bitnyomtatásos technikával előállítani. Ez azt is jelenti, hogy akinek a jövőben álma, hogy fából készült asztala legyen otthon, akkor azt saját maga ki tudja nyomtatni.

Lassan örökké a múlté lehet az erdőirtás - fotó: pexels.com

A legényvirágnak nagy szerepe volt ebben. A növényt úgy használták fel, hogy először folyékony tápközeggel kezelték a sejteket, majd pedig ezt követően gépoldatot használtak hozzá. Ez az anyag tápanyagokat, valamint hormonokat tartalmazott. A koncentrációjának a megváltoztatásával pedig a kutatók képesek voltak szabályozni a laboratóriumban termesztett növény merevségét, illetve annak szilárdságát, sűrűségét és egyéb fontos tulajdonságát.

A szakemberek most azon vannak, hogy legközelebb már más fák, például egy fenyő sejtjeiből is tudjanak 3D-nyomtatást csinálni. Ha a munka sikeres lesz, akkor idővel végleg elbúcsúzhatunk a felesleges erődirtástól.