Ma már könnyen beszerezhető, sokféleképpen felhasználható, nagyon finom és rendkívül egészséges – ez a pak choi, mely méltán egyre népszerűbb hazánkban is.

A pak choi jellemzői

Pak choi, bok choy, bok choi, bordáskel: számos elnevezése van ennek a nagyon ízletes, rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkező növénynek. A nevek általában „zöld növényt" vagy „fehér káposztát" jelentenek. Se nem káposzta, se nem saláta: nem formál fejet úgy, mint egy káposzta, de jóval tömöttebb egy salátánál. A káposztánál enyhébb, a salátánál markánsabb ízvilágú zöldséget Kínában már 6000 éve termesztik, a 19. századtól pedig már világszerte egyre népszerűbb. Ízvilága a spenótot és a káposztát idézi, de édes, mustárosabb aromája van. Mivel télálló, egyre több országban termesztik.

Ahogy más leveles és keresztesvirágú zöldségek, úgy a pak choi is tele van egészségjavító tápanyagokkal, köztük vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Mit tartalmaz 70 gramm pak choi?

Kalória: 9
Fehérje: 1 gramm
Összes zsír: 0 gramm
Összes szénhidrát: 1,5 gramm
Összes cukor: 1 gramm
Rost: 1 gramm
Kalcium: a DV (napi érték) 6%-a
Vas: a DV 3%-a
Magnézium: a DV 3%-a
Foszfor: a DV 2%-a
Kálium: a DV 4%-a
Cink: a DV 1%-a
Mangán: a DV 5%-a
Szelén: a DV 1%-a
C-vitamin: a DV 35%-a
Folsav: a DV 12%-a
A-vitamin: a DV 17%-a
K-vitamin: a DV 27%-a

pak choi

A pak choi tele van egészségjavító tápanyagokkal – fotó: Shutterstock

A pak choi egészségügyi előnyei

A pak choi kiváló forrása a C- és a K-vitaminnak, emellett tartalmaz rostot is, ami támogatja az emésztést, és segít csökkenteni számos krónikus betegség kockázatát.

• A benne lévő tápanyagok erős antioxidánsok, amelyek megelőzhetik a sejtkárosodást, ezáltal segítenek a rák megelőzésében.
• A pak choiban lévő kvercetin csökkenti a szervezetben lévő gyulladást.
• A benne lévő B6-vitamin és folát segítik a szív és az erek egészségét.
• Magas kalcium-, foszfor-, vas-, magnézium- és K-vitamin-tartalma erősíti a csontokat.
• A benne lévő tápanyagok erősítik az immunrendszert.
• A pak choiban lévő vitaminok, például az A-vitamin segíti a bőrt és a látást.

A pak choi elkészítése

A szára, a káposztaszerű rész roppanós, lédús, erősebb ízű, míg a levelek, azaz a salátaszerű rész lágyabb, de nem annyira, mint egy saláta esetében. Elkészítésekor fontos tudni, hogy a túl sokáig magas hőnek kitett pak choi elveszíti az élvezeti értékét.

Kiváló levesekben, tésztákban, húsok mellé köretnek, salátákban, grillezhető, párolható, és fermentálva is nagyon finom. Ázsiai eredetű zöldség lévén nagyszerűen passzolnak hozzá az ázsiai konyha alapanyagai, például a gyömbér, a fokhagyma, a rizsecet, a szójaszósz, a halszósz.

Érdemes frissebb, kisebb növényeket választani, és minél előbb felhasználni, mert ha sokáig tároljuk, veszít az értékéből.

pak choi

A szára, a káposztaszerű rész roppanós, lédús, erősebb ízű, míg a levelek, azaz a salátaszerű rész lágyabb – fotó: Shutterstock

Balkonládában is termeszthető

A pak choi termesztése viszonylag egyszerű. A nyári vetést érdemes július második fele és augusztus eleje közé időzíteni, ugyanis tenyészideje 35–60 nap. A magokat egymástól 10 cm-re helyezzük el, a palánták gyorsan fejlődnek, kell nekik a hely. Az egyelés során 30 cm-t hagyjunk a palánták között. Átlagos kerti talajban is jól érzi magát, vízigénye nagy. Ellenálló növény, de a csigák szeretik.

pak choi

A pak choi balkonládában is termeszthető – fotó: Shutterstock

A cserepes pak choi termesztéséhez egy kb. 50 cm mély és legalább 31 cm széles cserépre van szükség, melyben egy növény fér el. Általános földet keverjünk komposzttal, és ügyeljünk a jó vízáteresztő képességre. A beltéren elvetett magokat 4-5 héttel az utolsó fagy időpontja előtt elültethetjük. Kiültetni akkor érdemes, ha már melegebbre fordult az idő.

Forrás: greendex.hu