Amíg tavaly az évszázados aszály, idén már a nyári árvizek, villámárvizek, extrém viharok mutatták meg, hogy az időjárás világ- és országszerte egyre szélsőségesebb lesz. A STIHL nagyteljesítményű, profi vízszivattyúi egy évvel ezelőtt az öntözésben nyújthattak komoly segítséget a felhasználóknak, most pedig már a beázott pincékben hárul rájuk komoly szerep.

stihl

A kompakt kialakításnak köszönhetően a szivattyú egyszerűen szállítható és helytakarékosan tárolható – fotó: STIHL

Néhány éve még talán nem is gondolták volna a felhasználók, hogy egy vízszivattyú legalább annyira fontos eszköze lesz egy vállalkozásnak vagy egy háztartásnak, mint egy motorfűrész vagy egy fűnyíró. Ha némiképp túlzás is a párhuzamba állítás, az tény, hogy az elmúlt évek bizonyították a STIHL eszközeinek fontosságát.

A gyártó különböző teljesítménnyel kínál eszközöket, amelyek felhasználási területe is rendkívül széles. A már említett öntözés és kármentés mellett a medencék leengedésére, de akár jószág- és vaditatásra is kiváló választás lehet a WP 300 vagy a WP 600. De mit is tudnak a STIHL vízszivattyúi?

37 köbmétertől 63-ig

Bár a STIHL vízszivattyúi akár egy háztartásban is jó szolgálatot tehetnek, már a legkisebb típust, a 37 köbméter/óra teljesítményű WP 300-ast is főleg gazdálkodóknak, ültetvénytulajdonosoknak ajánlja a gyártó. A STIHL MH 600-as kapálógépekben is megbízhatóan működő, négyütemű, 6 lóerős motor, és az erőteljes, robusztus szerkezet megbízható munkát szavatol, méghozzá hosszútávon. A kisebb és közepes ültetvények, kertészetek számára megfelelő eszköz az öntözésre.

A 2"-os csatlakozómérettel rendelkező WP 300 benzinmotoros vízszivattyú maximális áramlási sebessége 615 l/min, maximális szívómagassága 7 méter, míg maximális nyomásmagassága 33 méter.

A WP 600-as vízszivattyú alapjaiban nagyon hasonlít kisebb testvérére, ám a teljesítmény már egy nagyságrenddel magasabb szintet képvisel. A 3"-os csatlakozómérettel 1050 l/min maximális áramlási sebességre képes, tehát nagyjából 60 köbméter vizet tud megmozgatni 1 óra alatt.

A karbantartást igénylő alkatrészek könnyen hozzáférhetők

A karbantartást igénylő alkatrészek könnyen hozzáférhetők – fotó: STIHL

Egyenletes, megbízható működés

Mindkét típus antivibrációs rendszerrel szerelt: a motoron és a szivattyúház karimáján egyenes vonalban elhelyezett rezgéscsillapítók rendkívül hatékonyak, és biztosítják az egyenletes működést még magas fordulatszám esetén is. A szivató használata megkönnyíti a hidegindítást is, a beépített vízszűrő pedig megvédi a szivattyút a vízben található szennyeződésektől.

A vízszivattyúk megbízhatóságára a STIHL különösen nagy hangsúlyt fektet, hiszen egy veszélyhelyzetben vagy aszályos időszakban ezeknek az eszközöknek mindig rendelkezésre kell állniuk. Éppen ezért az eszközöket úgy tervezték, hogy csekély legyen a karbantartási igényük.

A felszíni vizekből történő vízkivételkor a helyi előírásokat be kell tartani!

A felszíni vizekből történő vízkivételkor a helyi előírásokat be kell tartani! – fotó: STIHL

Vízszivattyú belvizekre is?

A STIHL vízszivattyúi természetesen akár a belvizes foltok eltüntetésére is alkalmasak, ám a 2022-es aszály és a Közös Agrárpolitika szabályainak változásai arra is felhívták a figyelmet, hogy ezen területek megtartása hosszútávon még javíthatja is a mikroklímát. Ráadásul a belvizes foltok a korábbi évekkel ellentétben nem esnek ki a támogatható kategóriából, így a gazdálkodók lecsapolás nélkül is számolhatnak területalapú támogatásokkal. Egy belvizes területrészen végzett munka előtt tehát gondolkodjunk hosszútávon, míg az öntözés során mindig a jogszabályoknak megfelelően járjunk el!

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!