A brit Biobank adataira épülő, több mint 200 ezer főt vizsgáló kutatás most végre választ adhat arra, vajon mennyit ér a gyümölcsfogyasztás a városi levegővel szemben. A kutatók azt figyelték meg, hogyan változik a tüdő állapota azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak gyümölcsöt, és azoknál, akik inkább elkerülik a piac gyümölcsös standjait.
A gyümölcs igazi védőpáncél lehet
Mi is az a PM2,5? Ez a 2,5 mikrométernél kisebb porszemcse, amely a levegőben szállva könnyedén a tüdőnk mélyére jut, és ott komoly károkat okozhat. A kutatásban ezt a légszennyező anyagot vették górcső alá, hiszen a városokban ez az egyik legveszélyesebb ellenségünk - tudjuk meg az origo.hu írásából.
A Science Daily beszámolója szerint a gyümölcsfogyasztás és a tüdőfunkció között szoros összefüggést találtak. A nőknél, akik kevés gyümölcsöt ettek, a légszennyezés 78 milliliterrel csökkentette a tüdőkapacitást. Akik viszont rendszeresen ettek almát, körtét, narancsot, vagy egyéb gyümölcsöket, azoknál ez a csökkenés csak 57 milliliter volt! Ez a különbség a mindennapokban is érezhető: kevésbé leszünk fáradtak, nehezebben fulladunk ki, és hosszú távon kisebb eséllyel alakul ki krónikus légzőszervi betegség, ha gyakrabban eszünk gyümölcsöt.
De mi a helyzet a férfiakkal?
A férfiaknál is megfigyelhető volt a védőhatás, de kevésbé erőteljesen. Ennek oka, hogy a férfiak – sajnos – általában kevesebb gyümölcsöt esznek, így a statisztikai összefüggés gyengébb. A szakértők szerint azonban senki ne hagyja ki a napi gyümölcsadagot, hiszen az antioxidánsok és vitaminok mindenkinél segíthetnek a szabadgyökök, illetve a gyulladásos folyamatok elleni harcban.
Fontos: a gyümölcs nem csodaszer!
A kutatók hangsúlyozzák: a gyümölcsfogyasztás önmagában nem helyettesíti a tiszta levegőt! A légszennyezés visszaszorítása továbbra is elsődleges feladat, de a megfelelő étrenddel mindenki tehet valamit a saját egészségéért.
Bár a következő nagy kérdés az lesz, hogy hosszú távon is lassíthatja-e a tüdőfunkció romlását a gyümölcsökben gazdag étrend, egy biztos: egy kis gyümölcs minden nap nemcsak az orvost, de a szmogot is távol tarthatja! Legyen szó almáról, szőlőről vagy egy jó nagy narancsról, a tüdőd biztosan hálás lesz érte.
A rendszeres gyümölcsfogyasztás a tüdőnknek is jót tesz. – Fotó: Shutterstock
Nem mindegy, hogyan fogyasztod a gyümölcsöt
Nem mindegy, hogy mossuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket! Az ecet ereje segít, hogy vegyszerek használata nélkül legyen tiszta a zöldség és a gyümölcs. Éppen ezért érdemes ecetet is tenni a mosóvízbe, amiben megtisztítjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, ráadásul az ecetes mosástól nem csak tiszták lesznek, de még tovább is maradnak frissek a hűtőszekrényben.
Az ecetes mosás segítségével el tudjuk távolítani a növényvédő szereket, a penészgombát és a különféle baktériumokat is. Ráadásul a mosás következtében azt is meg tudjuk akadályozni, hogy a különféle penészspórák a hűtőszekrényünkbe kerüljenek. Azonban a romlott gyümölcsöt és zöldséget már hiába mossuk meg ecetes vízzel, azokat már semmiképp ne fogyasszuk el!
A mosás után fontos, hogy töröljük át a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy azok már szárazon kerüljenek be a hűtőbe. Az ecetes mosáshoz egy rész ecetet keverjünk össze három rész vízzel, és ebben végezzük el a tisztítást. Öt percnyi áztatás után öblítsük le hideg vízzel, majd töröljük át a megtisztított élelmiszereket.
Minden gyümölcsöt és zöldséget érdemes megmosni, hiszen gondoljunk csak bele, hány kéz érinti azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeket megvásároltunk? Ha ezt nem vesszük komolyan, akkor nagyon sok emésztési problémát, és egyéb bajt okozó betegséget kaphatunk el. A legtöbb zöldség és gyümölcs, amennyiben nem mossuk meg, okozhat E. coli- és szalmonellafertőzést.
A legjobb megoldás, ha a saját magunk által megtermelt zöldségek és gyümölcsök kerülnek az asztalunkra, azonban ezeket is érdemes megmosni, hiszen nem árt eltávolítani a rájuk tapadt port és egyéb szennyeződéseket, továbbá a rajtuk átmászó bogarak nyomait is, hiszen számtalan rovarral, csigával és egyéb kártevővel érintkezhettek.
A lemosás abban is segít, hogy a kártevők által rákerült anyagok ne tudják megváltoztatni a zöldség vagy a gyümölcs ízét. Ha azonban tiszta vízzel és ecettel vagy szódabikarbónával lemossuk azokat, akkor nagy eséllyel óvjuk meg magunkat a betegségektől. Az is nagyon fontos, hogy a leveles zöldségeknek nem elég csupán a felszínét leöblíteni, hiszen a különféle rovarok meg tudnak bújni a levelek vagy a szárak között is. Még akkor is érdemes megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket, ha meg fogjuk azokat hámozni, hiszen a késsel is be tud kerülni a fertőzés.