A Toyota ügyelt arra, hogy egyelőre még ne kötelezze el magát teljes mértékben az elektromos autóknak, ami talán hibának tűnhet, más kérdés, hogy hosszabb távon mi történik. Most azonban egy új projektet indítottak.

Novemberig várni kell

Az autógyártó cég várhatóan idén novemberétől kezdődően kezd el biogázból hidrogént előállítani Thaiföldön. Ezt maga Nikkei Asia jelentette be, amit a japán tőzsdei híreket publikáló szakportálja írt meg nem is olyan régen.

A projektbe azonban nem egyedül vágnak bele, hanem helyi partnerekkel karöltve. Ezek közül talán a legfontosabb a Charoen Pokphand (CP) Group, amely folyamatosan azon ügyködik, hogy hosszabb távon nullára csökkentse az országa iparágának szén-dioxid-kibocsátását. A japán Toyota Bangkoktól délre, Samut Prakan tartományban szerel fel egy üzemet, ahol biogázból állítanak elő hidrogént - írta meg a hírt Totalcar.

A lényeg a csirkék

Ami viszont még fontosabb, hogy a biogázt az ország baromfitelepeiről szállított csirketrágyából fogják kinyerni. A telepeket az említett CP Group és egyéb másik vállalatok üzemeltetik. A japán autógyártó felhasználja továbbá a regionális központjaiban működő éttermek élelmiszer-hulladékát is.

Hozzá kell tenni, hogy ez az első eset, hogy a gyártó és a thaiföldi cég kísérleti programot indít a biogázalapú hidrogén gyártásra. Kiemelték, hogy a keletkező hidrogént autók és egyéb járművek meghajtására szánnák. A Toyota és kereskedelmi érdekeltsége természetesen idővel kidolgozza a biogáz, a hidrogénsűrítésének, szállításának és persze a tárolásának a rendszerét. Azt azonban nem közölték, hogy a projekt mennyibe kerül majd a vállalatnak, de hallgatnak arról is, hogy milyen hatékonysággal számolnak a hidrogén előállítás kapcsán.

A projektet a csirkeürülék felhasználására építik fel - fotó: pexels.com

A tervek szerint a CP Group a saját szállító járműveit állítja majd át hidrogén meghajtásra, amit a csirketrágyából származó biogázból terveznek előállítani. A projektnek egyelőre nincsen határideje, legalábbis nem publikus.